29 Augustus 2017: Franz Ferdinand in Paradiso Amsterdam

Een tijdje terug lukte het me om kaartjes te krijgen voor het binnen no-time uitverkochte concert van Franz Ferdinand in Paradiso. Afgelopen dinsdag was het dan ook eindelijk zo ver om één van mijn favoriete bands live te zien. Deze band staat bekend om hun fantastische live-optredens en geweldige technieken, dus de lat lag voor aanvang al aardig hoog. Zelfs na hun afwezigheid op het podium van de afgelopen vier jaar wisten ze aan alle verwachtingen te voldoen!

Franz Ferdinand is een band waar ik al jaren graag naar luister. Helaas is hun laatste eigen album in 2013(!) uitgekomen. Ik had dus ook niet verwacht tegen een concert aan te lopen, maar kwam per toeval nèt voor de kaartverkoop op de ticketsite terecht. Het was verrassend om te zien dat ze weer op tour gingen!

We kregen ook wat nieuwe nummers te horen (die trouwens ook echt wel lekker waren!)… Nieuw album binnenkort, anyone?

Franz Ferdinand

Nadat gitarist en mede-opdrichter van de band Nick McCarthy in 2016 uit de band stapte, is Franz Ferdinand nu terug in nieuwe formatie met twee nieuwe leden. Deze heren lijken fantastisch op elkaar ingespeeld te zijn; De band was in absolute topvorm. Frontman Alex wist ondanks de snikhete concertzaal (nee echt, het was bloedheet daar) en enthousiast rondspringen en dansen nog steeds vol overgave en in één adem de nummers neer te zetten.

Ook nieuwe tracks passeerden de revue. Met wat meer disco-achtige en instrumentele invloeden kregen we ‘Lazy Boy’, ‘Paper Cages’ en ‘Huck and Jim’ te horen. In de toegift kwam ook nog ‘Always Ascending’ langs. Ik vond het zelf hele lekkere nummers. Ik kan niet wachten op de studio-versies!

Greatest hits

Alle grote hits kwamen voorbij, zoals ‘Take Me Out’, ‘Michael’, ‘Do You Want To’ en ‘Love Illumination’. Af en toe met een speelse twist, maar elke keer met overtuigend enthousiasme en showmanship. De zang was geweldig zuiver en het gitaar-, drum- en basspel klonk fantastisch door de prachtige zaal van Paradiso.

Vooral gekenmerkt door een afwezigheid van de tegenwoordig welbekende smartphone-muur, was de meerderheid van het publiek toch al ietsje ouder. Niet zo gek natuurlijk, gezien Franz Ferdinand’s hoogtijdagen zo’n tien jaar geleden liggen. Toch stond de in razend tempo uitverkochte zaal stampvol en werden zowel de klassiekers als de nieuwe nummers met recht en vooral veel passie neergezet.

Benieuwd naar de nieuwe nummers? Hier een opname van ‘Lazy Boy’ en ‘Paper Cages’!

Ik ben benieuwd wat jullie van de nieuwe nummers vinden!

2 thoughts on “29 Augustus 2017: Franz Ferdinand in Paradiso Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *