Baktip: Hoe krijg ik bananen snel rijp?

Bananenbrood is een super goede manier om overrijpe bananen die eigenlijk te ver zijn om zo uit het vuistje te eten op te maken. Maar, stel je voor: Je staat in de winkel, ziet de bananen liggen en krijgt immens trek in bananenbrood. Of stel je voor dat je een recept hebt gevonden voor overheerlijk gezond en smeuïg kiwi-bananenbrood dat je gewoon echt moét maken… *kuch* – Dan heb je natuurlijk geen zin om te wachten totdat die verse bananen rijp zijn geworden!

Vandaag vertel ik jullie een trucje om heel snel bananen rijp genoeg te krijgen om zonder problemen heerlijk mee te bakken. Aan het eind van dit artikel deel ik trouwens ook nog een tip om groene bananen sneller geel / rijper te krijgen.

Hoe krijg ik bananen snel rijp voor bananenbrood?

De truc is eenvoudig en je hebt er maar één ding voor nodig (nouja, naast bananen dan, anders wordt het wel heel ingewikkeld): De oven!

Wat je gaat doen:

  1. Verwarm je oven voor op 160°C.
  2. Leg de bananen, met schil en al, op een bakpapiertje op de bakplaat. (Dat bakpapiertje is er voor, omdat de bananen nog wel eens willen gaan lekken en dit weer scheelt met opruimen!)
  3. Steek je bananen ongeveer 20-30 minuten in de oven. Hoe snel ze rijp worden hangt een beetje af van hoe rijp ze al waren, maar ze zijn klaar wanneer ze er uit zien zoals de foto hier onder (pikzwart dus!).

Laat je niet in de maling nemen, van de binnenkant zijn de bananen nu namelijk perfect zacht (en mushy) om mee te bakken. Je kunt ze nu met een mes licht insnijden over de lengte en ze dan zo uit hun jasje halen. Je kunt ze ook in de breedte of bij het steeltje doorsnijden en de bananenprut er uit knijpen (wat weet ik dat toch weer smakelijk te brengen).

Geniet van je bananenbrood!

P.S. Ander trucje voor het geel krijgen van een groene banaan, of om het rijpingsproces sneller te laten gaan als je iets minder tijdsdruk hebt: Stop de banaan in een plastic zak en sluit deze af. Bananen (en appels trouwens ook) scheiden namelijk een stofje uit waardoor ze sneller gaan rijpen. Dit stofje gaat dan circuleren in de zak en daardoor zal de banaan binnen een dag of twee rijp zijn!

One thought on “Baktip: Hoe krijg ik bananen snel rijp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *