Een culinaire verrassingsreis bij restaurant Senses

Hotspot in Amsterdam

Echt een super vreemd idee, omdat het voelt alsof we elkaar al veel langer kennen (ja ik weet het, typisch, maar ècht waar!), maar het is nu een jaar geleden dat mijn vriend en ik elkaar hebben ontmoet. Ter ere van deze mini-mijlpaal, heeft hij mij verrast met een heerlijk avondje uit naar deze hotspot… en wat was dat gaaf!

Ik kan me niet meer herinneren hòe restaurant Senses op mijn radar is gekomen, maar dit restaurant in Amsterdam stond al heel lang op mijn verlanglijstje om een keer te bezoeken. Heel erg gaaf dus, dat mijn vriend dit had geregeld en ik eindelijk dit restaurant mocht gaan ervaren!

Als je binnenkomt valt op dat het restaurant best wel klein is. Er is niet zo veel zitplek en ondanks dat dit een doordeweekse avond was werd het stel dat voor ons dacht een hapje te gaan eten helaas aan de deur geweigerd, omdat het restaurant vol zat met reserveringen. Voordeel hier van is wel dat er heel veel sfeer hangt en het echt knus aandoet. De bediening heeft dan ook alle tijd voor je en was super vriendelijk.

Omdat we wat te vieren hadden en als foodies toch wel heel graag the full experience wilden hebben, hebben we maar meteen voor het 6 gangen menu gekozen (want hé, als we het doen doen we het goed). Wat superleuk is, is dat dit restaurant geen menukaart heeft; Chefkok Lars Bertelsen verrast met seizoensgebonden (en waar mogelijk biologische en duurzame!) ingrediënten zijn gasten met een verrassingsmenu.

Een puzzel van eendenlever

De gerechten spreken echt al je zintuigen (senses, get it?!) aan. Buiten de geweldige smaken en bijzondere combinaties, zijn de bordjes door de kunst van food plating meteen feestjes voor het oog. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit amuse dessert (ja, dit is bij zes gangen zèker een ding) dat er uit zag als een puzzeltje, gemaakt van onder andere eendenlever, vanille parfait, hazelnoot, artisjok en koffiekoekjes…? Een op het eerste gezicht beetje vreemde combinatie die uiteindelijk in zowel smaak als textuur verrassend goed werkte!

Als amuse kregen we ‘stokbroodjes’ gemaakt van merengue met tomaten filet americain en als voorgerecht hadden we een heerlijk stukje kreeft met ‘worteltorentjes’ waar elk een andere vulling in zat. Ik ben helaas iets te druk geweest met genieten om alle gerechten per ingrediënt te kunnen benoemen, maar geloof me, de smaken waren echt geweldig! Gelukkig hebben we de foto’s nog 😉
Alle producten die je op je bord kreeg werkten, ondanks dat ze vaak hele verschillende smaken hadden, bijzonder goed samen. Leuk was ook dat er een paar gangen tussen zaten, waar met hetzelfde product verschillende gerechtjes waren gemaakt. Zo hadden we een gerecht met drie verschillende uitvoeringen van zalm. Het meest bijzonder vond ik het stukje zalm met gepofte sushirijst… de gepofte rijst ging absoluut niet overheersen, maar had een zachte smaak en gaf een heel tof mondgevoel. Daarnaast kregen we ook nog drie ‘hapjes’ gemaakt met olijven en kaas. Deze werden uitgevoerd in de vorm van een zachte ‘druppel’, een verrassend fris schuim en een soort parmezaancrackertje met olijf er op. Heel leuk hoe je met een basis van bepaalde ingrediënten toch zulke verschillende gerechten op tafel kunt toveren (ja, toveren leek het soms echt wel)!

Culinair avontuur

Ondanks dat ik het Senses wel echt mee moet geven dat je inderdaad een exclusieve ervaring krijgt voor een relatief betaalbaar bedrag, is dat relatieve betaalbare bedrag toch wel even slikken (69,- per persoon voor zes gangen). Je kunt ook voor 39,- een drie gangenmenu bestellen, of gaan lunchen met twee gangen voor 24,-. Het was onwijs gaaf om dit een keer mee te maken, maar voor de prijs en de gedachte dat we hiervoor ook makkelijk twee keer uitgebreid bij een ‘normaal’ restaurant uit eten hadden gekund, zou ik het niet gauw nog een keer doen.

Uiteindelijk heeft ons avontuur, uiteraard wel mede door toedoen van gezellig kletsen, van zeven tot half elf geduurd. Ik ben de tel al kwijt hoe vaak we wel niet “jeetje, dit is ècht bijzonder!” hebben geroepen die avond… Ik spreek ook namens mijn vriend als ik zeg dat we echt heerlijk hebben gegeten en vooral ook onze ogen uit hebben gekeken bij de prachtig opgemaakte borden.

Plakboeken en sprinklers

Mocht je je afvragen waar mijn cadeau was, ik heb voor mijn vriend een Project Life plakboek gemaakt met foto’s van het afgelopen jaar (zie hier rechts, samen met de amuse stokbroodjes). Heel cliché heb ik die lekker midden in het restaurant met een strikje er om aan hem gegeven (we staan nu quitte op het vlak van licht ongemakkelijke restaurant-cadeautjes, want ik kreeg op aanvraag van hem een sprinkler in m’n toetje). Ik heb echt een geweldige avond gehad en kan niet wachten op ons volgende jaar (en hopelijk nog vele jaren!) samen 🙂

Wat was jouw gaafste restaurant-ervaring? Ik ben ook heel benieuwd of jullie food plating en kunstwerkjes van je diner ook zo gaaf vinden, of vinden jullie dat hele nouvelle cuisine maar vreemd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *