De grote appel smaaktest

“An apple a day keeps the doctor away!” – Ik eet bijna elke dag wel een appel. Appels zijn supergezond en een heerlijk tussendoortje. Sommigen zijn zoet, sommigen zijn zuur; Appels zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn verschillende appelrassen en deze hebben allemaal andere kwaliteiten en smaken. Ik heb een hele boel van deze verschillende soorten uitgetest op smaak en kwaliteiten, waar deze blogpost uit is ontstaan. Natuurlijk blijft dit altijd mijn mening en kan het dat jij het daar absoluuuut niet mee eens bent, maar misschien dat je naar aanleiding van deze post eens een (ander) appeltje gaat uitproberen.

Ik heb de appels een korte beschrijving en een ongegeneerde out-of-five Bowls of Happiness punten gegeven. Pak er een appeltje bij en lees mee!

Junami 

Sappig en aan de zoete kant. Dit appeltje is echt een goede dorstlesser, maar qua smaak vind ik hem wat tegenvallen. Niet zo zeer dat hij niet lekker is, maar meer dat er gewoon weinig smaak aan zit. Zeker gezien de prijs had ik verwacht dat deze appel wat minder flauw was. Geen Junami break voor mij!

Kanzi 

Qua smaak zeker mijn favoriet! Deze appel is heerlijk fris en sappig met een licht zuurtje. Helaas is deze, in verhouding met andere appelsoorten, zeker niet goedkoop. Toch vind ik deze appel wel echt zo lekker dat ik het het zeker waard vind om er af en toe wat van mee te nemen. De Kanzi is een kruising tussen een Gala en een Braeburn appel. Speciaal geselecteerd voor de beste kwaliteiten van beide soorten… en dat proef je!

Granny Smith 

Deze appel is een lekkere zure appel. Niet iedereen houdt er van om deze uit de hand te eten, maar ik vind hem persoonlijk heerlijk fris en knapperig. Voor wie niet zo van zoete appels houdt is dit echt een aanrader. Deze zijn ook heel goed om mee te bakken/koken… superlekker in een appeltaart of om appelmoes mee te maken. Deze blijven trouwens ook veel langer goed dan andere appels. Als je ze in de koelkast doet kun je ze wekenlang bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Pink Lady 

Deze appel is heel erg lekker, maar ook heel erg zoet! Als je trek hebt in wat zoets, maar liever iets gezonds eet, is de Pink Lady appel een super goede snack. Deze appel is het lekkerst zo uit het vuistje.

Jazz 

Dit appeltje is meestal relatief klein. Hij is friszoet en niet druipend sappig waardoor het echt een super appel is voor kinderen. Ook voor volwassenen is hij overigens lekker. Deze appel heeft trouwens de perfecte smaak voor een beetje kaneel er over heen!

Van Nederlandse bodem:

Elstar 

Deze appel is van januari tot en met mei en van oktober tot en met december verkrijgbaar. Zo rond September vind ik deze appel op z’n best. Helaas vind ik alleen dat ‘op z’n best’ nog steeds niet zo best is. Ik vind deze een beetje melig smaken. De Jonagold heeft hier af en toe ook last van, maar ik vind het merendeel van de Elstar dit probleem hebben… Geen fan.

Jonagold 

Deze appel is na de Elstar de meest geteelde appel van Nederland. Daarom ook, dat deze appel heel voordelig te krijgen is. Deze appels kunnen echt mega groot worden! Ik vind ze soms heel erg sappig en lekker, maar soms ook heel erg melig. Doordat er zulke bad apples tussen zitten vind ik het persoonlijk de gok niet waard om zo’n hele zak aan te schaffen. Twee puntjes voor mij.

Wellant 

Deze appel is heerlijk sappig en lekker een beetje zoet. Overheerlijk sappig als de Kanzi, maar hij is iets zoeter en dus iets minder friszuur. Als je geen fan bent van Granny Smiths en je vind de Kanzi niet zoet genoeg, dan is dit echt de appel voor jou! Omdat ik zelf meer van de friszure appels ben, krijgt deze net geen vier sterren van mij.

Braeburn 

Deze appel vind ik een beetje op de Wellant lijken. Ook een beetje zoet en lekker sappig. Ik vind deze appel een hele fijne frisse appelsmaak hebben. Deze hebben ze om één of andere reden niet altijd bij de supermarkt, maar als ze ‘m hebben vind ik hem wel heel erg lekker!

Goudreinet 

Deze appel krijgt vier van de vijf punten van mij, maar niet als handappeltje. De Goudreinet is een perfecte appel om appeltaart of appelmoes van te maken. Hij behoudt z’n structuur én z’n smaak als je ‘m kookt. Dat komt waarschijnlijk ook door de ruwe, vaak een beetje ‘ligt-er-al-iets-te-lang’ uitziende schil. Mede daarom niet echt lekker om zo te eten, maar ze zorgen wel voor verrukkelijke appeltaart!

Dus! Hierbij concludeer ik de grote appel smaaktest. Misschien dat ik hier in de toekomst nog meer soorten aan toevoeg, maar pfoe! Ik ga voorlopig misschien toch maar weer even wat meer ander fruit eten 😉

One thought on “De grote appel smaaktest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *