Dingen die elke foodie doet

Als je mij een aantal jaren geleden had gevraagd wat een foodie was had ik je schaapachtig aangekeken, maar dit woord is nu al niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. De laatste tijd heeft steeds vaker in het teken gestaan van gastronomisch, smakelijk eten bereid met zorg en kwalitatieve ingrediënten. Streetfood, foodtrucks en zelfs hele food festivals zijn helemaal hip en happening. Als je het me dan ook nu vraagt, wijs ik vooral met twee duimen naar mezelf. Ik ben zeker wel een echte foodie!

Maar, wat is nou een foodie? Volgens wikipedia is een foodie het volgende: “A foodie is a person who has an ardent or refined interest in food and who eats food not out of hunger but due to their interest or hobby. The terms “gastronome” and “gourmand” define the same thing, i.e. a person who enjoys food for pleasure.”

Maar goed, volgens mij eet iedereen af en toe wel eens iets ‘voor de lekker’, in plaats van omdat je honger hebt. Dus wat maakt iemand dan een foodie? Ik heb tien dingen op een rij gezet die mij kenmerken, als foodie zijnde. Kun jij je in de meeste van deze herkennen? Dan is de kans groot dat ook jij een foodie bent!

“Zullen we dan de helft delen?”

Ik wil altijd alles uitproberen en proeven. Daarom vind ik het het allerleukst om, als ik met iemand uit eten ga, allebei iets anders te bestellen en dat te delen. Dan doe ik het of door de helft, of ruil ik tussendoor van bord. Zo kan je meer verschillende dingen proeven zonder jezelf helemaal klem te eten… Schaakmat, maaginhoud!

Vol zitten voordat je gaat eten

Als ik kook snoep ik sowieso áltijd van de ingrediënten. Daarbij moet er ook altijd even worden geproefd of iets op smaak is. Wat dan soms mis gaat is dat ik een nieuw recept aan het maken ben en steeds tussendoor blijf proeven om te zien of er nog iets mist, een ander ingrediënt bij kan of wat deze fase van het proces voor smaak heeft ontwikkeld. Dan wil het nog wel eens gebeuren dat ik al vol zit voordat ik eigenlijk zou gaan eten. Oeps.

“Wat heb je gegeten?”

Als mensen me vertellen dat ze ergens hebben gegeten of ergens uit eten zijn geweest, kunnen ze bij mij standaard de vraag “wat heb je daar dan gegeten” verwachten. Ging je uit lunchen en vertelde een vriendin je een goed verhaal? Het maakt me niet uit dat wát je hebt gegeten niet relevant is… Nu moet ik eerst weten wat je hebt besteld, wat er in zat en of het lekker was.

Maar één optie

Food festivals zijn fan-tas-tisch. Er is één nadeel… een maag heeft een maximuminhoud. En als je dan op de eerste de beste foodtruck af rent, zit je straks vol terwijl er misschien nog wel veel betere opties waren. Daarom moet ik echt eerst alle foodtrucks langs voordat ik überhaupt een keuze maak. Trouwens… Waarom zijn bite-size hapjes niet meer een ding op food festivals? Denk eens aan alle hapjes die er in de ruimte passen die een pizza of een burger inneemt!

Foto’s van eten

Als ik een mooi opgediend bord voor me krijg moet ik daar meestal even een foto van maken. Soms zwiep ik die op social media, soms bewaar ik ze in mijn eigen foto back-up. Sowieso in de categorie herinneringen vastleggen, maar ook zodat ik ze altijd nog eens kan terugkijken als inspiratie voor een bepaalde smaakcombinatie, of bijvoorbeeld omdat de presentatie van het gerecht zo bijzonder is. Food plating vind ik ook ontzettend leuk, als een bord er mooi opgemaakt uit ziet is een gerecht direct veel lekkerder!

Food bucket list

Ik denk dat alle foodies wel een food bucket list hebben. Plaatsen waar je graag nog eens wil gaan eten. Ik sla nog wel eens een hotspot op aan de andere kant van het land. Mocht ik dan toevallig eens in de buurt komen, heb ik in elk geval mijn adresje al klaar staan. Ook wil ik nog wel eens vooraf het eten meenemen in mijn plannen voor een dagje uit, tripje of vakantie. Zomaar “even snel een hapje” vind ik altijd zonde. Een dag heeft maar een aantal eetmomenten en die wil ik niet verspillen aan smerig eten; Ik zoek altijd reviews op voordat ik ergens naar binnen stap.

“Mag ik een hapje?”

Ik vraag altijd aan anderen of ze een hapje willen als ik iets aan het eten ben. Daarbij ben ik dan ook weer zo dat ik ook aan anderen vraag of ik een hapje mag. Ben je iets aan het eten en vind je het smerig? Ja, ook dan wil ik een hapje; Uit nieuwsgierigheid. De uitspraak “Getver!… moet je proeven!” wil je dus ook nog wel eens uit mijn mond horen komen.

Specialiteit bestellen

Als een restaurant een gerecht met eigen naam op de kaart heeft staan, bestel ik bijna altijd dat gerecht. Immers, een gerecht dat de naam van het restaurant mag dragen, moet toch wel de specialiteit zijn. In dat geval ga ik volledig af op de aanbeveling van de professionals!

Streekproducten op vakantie

Als ik op vakantie ben in Italië, ga ik geen sushi eten. In Griekenland proef je minstens één keer spanakopita en ik ben helemaal niet buitengewoon vis-fan (buiten sushi dan), maar reken maar dat ik als ik aan de kust zit geen cantharellensalade ga bestellen. Ik ga altijd voor gerechten die bij de streek horen waar ik ben. Dit is immers vaak een kwaliteitsproduct én iets dat ik terug op het thuisfront niet (of minder lekker) kan eten. Is er een typisch hapje of gerecht van een streek? Dan proef ik het ook als ik denk dat ik het niet lekker ga vinden. Gewoon, voor de ervaring. ‘Friet van Piet’ kan altijd thuis nog, ja.

Zo veel mogelijk zelf maken

Pakjes en zakjes komen er bij mij niet in. Ik maak mijn baksels, hapjes en gerechten het liefst zelf en met verse ingrediënten. Deels omdat dit veel gezonder is – Je weet namelijk precies wat er in gaat én bedrijven gooien er bij voorverpakt spul kilo’s troep/suiker/zout doorheen – en deels omdat het vaak een heel stuk beter smaakt. Zelf bijvoorbeeld pastasaus maken is onwijs makkelijk en zelfs het beste kwaliteit potje saus kan niet tippen aan the real deal. Zo doe ik ook niet aan voorverpakte soep, bakmixen of worst of all… poederaardappelpuree.

Herken jij jezelf terug in deze eigenaardigheidjes of heb jij zelf ook zulke dingen die ik nog niet heb opgenoemd? Let me know, ik ben benieuwd!

One thought on “Dingen die elke foodie doet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *