DIY Tutorial: Hamburger Cupcakes

Laatst schreef ik een post over de Happy Meal voor mijn broertje, waarbij ik hamburger-cupcakes had gemaakt. Hierbij een tutorial om dit zelf ook te kunnen doen!

 

Je begint met het maken van standaard cupcakes. Ik volg vaak het basisrecept cupcakes maken van cupcakerecepten.nl. Dit recept is super makkelijk te onthouden. Voor de burgertjes voeg je wat cacaopoeder aan je beslag toe. Verder heb je nog botercrème, marsepein en eventueel sesamzaadjes nodig om het af te maken. Hier is de gehele lijst van alles wat je nodig hebt om zelf hamburgercupcakes te maken:

Voor de cupcakes:
• 125 gram zelfrijzend bakmeel
• 125 gram boter (op kamertemperatuur)
• 125 gram suiker
• 2 eieren
• 2 eetlepels melk
• Snufje zout
• Cacaopoeder

Voor de botercrème:
• 200 gram boter (op kamertemperatuur)
• 200 gram poedersuiker
• Voedselkleurstof in de kleuren geel, groen en rood

Voor de sesambroodjes:
• Sesamzaad
• Poedersuiker (dit wordt glazuurlijm)

• 80 gram marsepein (geel of wit + gele voedselkleurstof)
• Spuitzakken en -mondjes

Mix eerst de boter en de suiker totdat het een gladde massa is. Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel toe en meng tussendoor steeds totdat het meel helemaal is opgenomen in je beslag. Voeg dan één voor één de eieren en de eetlepels melk toe.

Verdeel je deeg in twee helften en voeg aan de ene helft de cacaopoeder toe. De chocoladecupcakes ga je gebruiken om de burgers uit te snijden. Vul je cupcakevormpjes ongeveer tot ⅔ met beslag. Bak alle cupcakes in een voorverwarmde oven van 175◦c ongeveer 17 tot 20 minuten en laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.

Ondertussen kun je je botercrème te gaan maken. Botercrème droogt op en krijgt na een tijdje aan de buitenkant een ‘hard’ laagje, waardoor dit mooi zijn vorm behoudt. Meng 200 gram suiker met 200 gram boter op kamertemperatuur. Verdeel dit over drie schaaltjes (vier als je ook mayonaise wilt, voor bijvoorbeeld bij de marsepeinfrietjes). Gebruik kleurstof om de botercrème te kleuren: Rood voor de ketchup, groen voor de sla en geel met een klein beetje groen voor de mosterd.

Als je witte marsepein hebt, kneed dan nu enkele druppels gele kleurvloeistof door je marsepein totdat het egaal geel is. Deze stap kun je natuurlijk overslaan als je al gele marsepein hebt gekocht. Rol de marsepein uit totdat het ongeveer twee milimeter dik is  en snijd het in vierkantjes van net iets groter dan je cupcakes, zodat het een beetje over de randjes zal hangen.

Snijd de naturel cupcakes doormidden en snijd de chocoladecupcakes in ‘plakjes’ tot burgers. Beleg de onderkant van de cupcakes met een plakje marsepein-kaas en leg daarbovenop een burger. Vul een spuitzak met plat spuitmondje met groene botercrème en spuit dit als een soort ruffles rond de burger. Je kunt eventueel even op een leeg bordje of snijplank oefenen voordat je echt aan de burgers begint.

De ketchup en mosterd gaan beide in een spuitzak (als in allebei een eigen, niet tegelijk) met klein rond spuitmondje. Deze kun je redelijk willekeurig over de sla heen spuiten. Denk er om dat de bovenkant van de cupcake nog op de burger moet, waardoor je alleen de zijkanten gaat zien. Het is daarom ook leuk om het een klein beetje over de burger te laten hangen.

Meng in een klein schaaltje een eetlepel poedersuiker met enkele druppels water, totdat het de consistentie heeft van lijm. Daarna kun je licht een laagje aanbrengen bovenop de cupcake, om daar vervolgens sesamzaadjes op te plakken. Zet de bovenkant bovenop je belegde burger en laat het geheel even drogen… Als het goed is zien jouw hamburger-cupcakes er nu net zo uit als op de foto!

Extra stap, niet onbelangrijk: Peuzel nu lekker alle (oké misschien niet àlle) chocoladecake-stukjes die je nog over hebt op.

 TIP: Bestrooi de ondergrond licht met een beetje poedersuiker voordat je gaat rollen, zo blijft je marsepein niet aan de ondergrond plakken.

One thought on “DIY Tutorial: Hamburger Cupcakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *