Esmee verbaast zich: over de column van Cécile Narinx

Laatst kwam ik per abuis op deze column terecht. Via Facebook denk ik, want deze site lees ik anders nooit. Roddelpers, fashion en showbizz is niet helemaal mijn stijl. Ik wist dan ook niet echt wat ik bij deze column moest verwachten.

Blijkbaar is dit een ‘serie’ waarbij journaliste Cécile dingen aanhaalt uit de tv-wereld of showbizz die haar verbazen. Dit maal was blijkbaar de kledingkast van weervrouw Willemijn de pineut. Ik raad je aan om deze column eerst even te lezen voordat je verder gaat met mijn stukje.

Waar Cécile “stomverbaast” is “dat het zo ver heeft kunnen komen”, ben ik vooral stomverbaast over het feit dat mevrouw Narinx het nodig vond om hier een artikel over te schrijven en zich op deze manier ongevraagd uitlaat over Willemijn, die gewoon nietsvermoedend haar werk probeert te doen. Blijkbaar nodigt dat uit tot kritiek.

En dan niet zomaar kritiek, nee, Willemijn’s pumps worden in de eerste zin van het stuk letterlijk voor ‘hoerig’ uitgemaakt. Daarna gaat Cécile rustig verder met het bericht dat eigenlijk “alles mis is aan de kleding die Willemijn op tv draagt”. Want, zo dacht Cécile waarschijnlijk: Dat moet vast ontzettend leuk zijn om over jezelf te lezen.

Daarna krijgen we een lijstje met ‘puntjes van zorg’ en wat ‘opbouwende tips’. Als gunst voor Willemijn, zegt mevrouw Narinx. Zomaar even een greep uit haar woordkeuze: Afgrijselijk, flodderig, slonzig, wankel en ongemakkelijk. Al moet ik dan wel bonuspunten voor creativiteit geven voor “ongemakkelijke modespagaat”. Het schijnt een crime te zijn dat Willemijn niet altijd dezelfde roklengte aan heeft (seriously?) en ze varieërt niet genoeg in de vorm van de neuzen van haar schoenen (...seriously?). Nu ben ik niet iemand om me over mode uit te laten, want ik draag namelijk wat ik leuk vind en lekker vind zitten, zonder daar elke dag the imaginary book of unwritten fashion rules bij de pakken. Mevrouw Narinx zou waarschijnlijk van haar slingbacks met gevarieërde neusvorm en hakhoogte worden geblazen als ze hoorde dat ik soms zwart en donkerblauw combineer.

Het gaat mij hier echter vooral om het feit dat Cécile vind dat ze het recht heeft om ongevraagd “tips” te geven en zich op zeer onprofessionele en onvriendelijke manier uitlaat over de keuzes van Willemijn. Tja, in zekere zin moet je dat verwachten als publiek figuur… Je staat in de spotlight en krijgt automatisch allerlei oordelen en meningen over je heen.

Toch vind ik het raar dat iemand zoals Willemijn, die gewoon het weer presenteert, blijkbaar ongevraagd doelwit wordt voor deze column. Als “hoerig” en “afgrijselijk” opbouwend is hoop ik niet dat Cécile zich ooit echt gepassioneerd kwaad maakt. Je kunt zeggen wat je wil, maar deze woorden zijn nooit leuk om over jezelf te horen. Bedenk je eens hoe raar het zou zijn als je een foto van een willekeurige secretaresse met dit soort bijschriften zou zien. Waarom kan dit wel bij Willemijn? Omdat ze op tv is? Haar werk heeft helemaal niets met ‘fashion’ te maken. Ze heeft er niet om gevraagd om zo beoordeeld te worden.

Daarbij vind ik dit soort artikelen altijd een hele rare boodschap naar de buitenwereld. Blijkbaar is het oké om de keuzes van andere vrouwen “hoerig” te noemen. Want het is echt zo afschuwelijk dat Willemijn niet af en toe hakken met een ronde neus draagt dat ze hier publiekelijk op aangesproken moet worden. Ook dat is oké. Gewoon ongevraagd anderen de grond in trappen. Onder het mom van ‘opbouwende tips’… ofzo.

Maargoed. Als ik dus zo streng mag zijn. Hier wat er allemaal mis is met de column van Cécile. In een notendop:

  • Ongevraagd advies geven
  • “Advies” wat eigenlijk gewoon voornamelijk het wijzen op “fouten” is
  • Ongegeneerd gemeen taalgebruik
  • Anderen niet in hun waarde laten
  • Oordelen over dingen die geen enkel iemand kwaad doen
  • De actie die zorgt voor de productie van baby-mieren
  • De boodschap die ze er mee uitstraalt

Gelukkig haalt mevrouw Narinx zelf nog wel even kort aan dat het “niet aardig is om te horen”. Ze heeft dus wel door wat ze doet en doet het in elk geval wel bewust… Oh wacht, dat maakt het eigenlijk niet echt veel beter. In plaats van zo’n ongepast stuk kun je ook een artikel schrijven over hoe tof iemand zich kleedt en waarom dat je inspireert. Zeg maar, als je niks aardigs weet te zeggen… zeg dan niks.

Willemijn, ik vind je rokken hartstikke leuk. En je pumps met puntneus ook. Ik ben fan van het blauwe jurkje met hartje er op. Die vond ik namelijk tijdens het google’en. Ik kijk namelijk eigenlijk ook helemaal nooit tv (Netflix for life), dus ben ik verder niet helemaal bekend met de kledingkast van Willemijn. Maar weet je, dat maakt ook niet uit. Wat je namelijk ook draagt; Zo lang dat is wat je zelf leuk vind en waar je je zelf lekker in voelt. Wat hebben andere mensen daar dan van te vinden? Doe je er iemand pijn mee? Volgens mij niet. Wat mij betreft doen we allemaal lekker aan wat we zelf willen en lachen we om “fashion rules”. Het leven is al lastig genoeg zonder mega regelboek voor de lengte van je laarzen.

Bron afbeelding: NOS Nieuws – gevonden op michaelbarnaartvanbergen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *