Mijn favoriete Nederlandse woorden

Ik ben een echte taalliefhebber. Ik vind het ontzettend leuk om nieuwe woorden te leren, wanneer ik een taal- of stijlfout maak kan ik me daar enorm aan ergeren en je kunt mij niet harder laten lachen dan met woordgrapjes. Vandaag wil ik graag vijf van mijn favoriete Nederlandse woorden met jullie delen. Uiteraard compleet met uitleg waarom én de betekenis van het woord. Lees je mee?

Briljant

Briljant is mijn meest favoriete Nederlandse woord. Dit woord is een beetje het hoogst haalbare. Iets wat briljant is, is geniaal, excellent (ook zo’n mooi woord) of subliem. Briljant is ook de vorm waar je aan denkt als je je een diamant voorstelt. Leuk feitje: Alleen geslepen diamanten mogen ‘briljant’ worden genoemd. Een andere edelsteen in dezelfde vorm mag zonder toevoeging niet zomaar ‘briljant’ genoemd worden.

Forfaitair

Forfaitair is helemaal niet zo’n leuk woord, gezien het feit dat dit een belastingterm is. Eigenlijk betekent dit niets meer en niets minder dan dat er belasting wordt gerekend over een verondersteld bedrag en dus niet een werkelijk vastgesteld bedrag. Dit kan bijvoorbeeld omdat het werkelijke bedrag nog niet bekend is. Ik vind dit woord vooral gewoon een heel mooi woord om te lezen en horen. Bijna jammer dat het zo’n saaie betekenis heeft, maar ach, het leukt wel het belastingstelsel wat op 🙂

Oprecht

Oprecht vind ik juist weer een heel mooi woord door de betekenis en niet zo zeer door het woord zelf. Oprecht betekent “eerlijk”, “gemeend” en “ongeveinsd”. Iets wat oprecht is, is dus honderd procent onvervalst. Ik vind het mooi dat dit zo’n puur woord is, met een hele duidelijke betekenis. Geen leugens, verdraaiingen of foute bedoelingen. Oprecht zijn is wat mij betreft iets waarnaar iedereen zou moeten streven. Toen ik trouwens synoniemen voor oprecht aan het opzoeken was stond “rondborstig” er tussen… Ik heb ook geen idee.

Notoir

Notoir is geen woord met hele bijzondere betekenis, maar ik vind het een prachtig woord om uit te spreken. Je spreekt dit woord uit als noo-twaahr en dit woord wordt voornamelijk gebruikt om iets wat berucht is te typeren. Eigenlijk betekent dit woord gewoon “algemeen bekend” of “niet geheim”. Toch wordt het meestal in negatieve zin gebruikt, om iets of iemand met een beruchte (wat dan weer gevreesd betekent) reputatie te beschrijven. Jammer toch, van zo’n mooi woord?

Diminutief

Misschien dat je nog nooit van dit woord hebt gehoord, maar je weet wel wat het betekent. Diminutief is namelijk een ander woord voor ‘verkleinwoord’. Een diminutief maak je van een substantief aan te vullen met ‘je’. Diminutieven zijn dus bijvoorbeeld: Autootje, boompje, schoentje… Buiten het feit dat ik dit woord gewoon mooi vind klinken, vind ik “autootje” ook tien keer leuker klinken dan “kleine auto”. Ik vind daarom dat diminutieven echt een mooie toevoeging zijn aan de Nederlandse taal.

Dat waren ze dan! Ik hoop dat je wat nieuwe woorden hebt opgestoken en misschien wel gaat gebruiken. Welke woorden vind jij nou briljant?

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *