De grote fruit rijpheids blogpost

De afgelopen tijd ben ik in fruit en rijpheid gedoken. Niet letterlijk trouwens, dat zou een beetje vreemd zijn, maar wel in de theorie. In deze post geef ik antwoord op een aantal vragen om je wat meer te leren over fruit, rijpheid en hoe je het beste bepaalde dingen kunt doen. Ik vertel je hoe je fruit sneller kunt laten rijpen, wélk fruit je nog kunt laten rijpen (dat gaat namelijk niet bij al het fruit) en hoe je eigenlijk weet dat fruit rijp is.

Welk fruit kun je niet sneller laten rijpen?

Allereerst, voordat je moeite gaat steken in allerlei methoden om je fruit rijper te laten worden: Bessen (kersen, blauwe- of bosbessen, frambozen, aardbeien, druiven en cranberries), (granaat)appels, citrusfruit (citroenen, limoenen, sinaasappels, minneola’s en mandarijnen) en watermeloenen rijpen niet meer nadat ze zijn geplukt. Ook ananassen rijpen niet meer (deze worden wel zachter, maar nooit zoeter). Je kunt ze dus ook tevergeefs in een pot rijst steken, maar rijper worden ze niet. Ze worden natuurlijk op een gegeven moment wel oud en kunnen ook gewoon rotten ;-).

Al het andere fruit kun je laten rijpen met de onderstaande methodes.

Hoe kan ik fruit sneller laten rijpen?

Soms heb je trek in fruit, maar ligt het nog met niveau hier-kun-je-iemand’s-hersens-mee-inslaan op de fruitschaal te pronken… Niet lekker. Hoe zorg je er voor dat je fruit zo snel mogelijk rijp is? Ik vertel je enkele methodes! Heb je trouwens bananen die je graag binnen het uur rijp genoeg wilt hebben voor bananenbrood? Lees dan deze blogpost met de gouden tip eens door!

Papieren zak

Fruit scheidt een stofje uit dat het rijpingsproces sneller doet verlopen, namelijk ethyleen. Door je fruit in een papieren zak te stoppen en deze goed dicht te doen, gaat de lucht circuleren en versnelt het rijpingsproces. Hou de zak wel droog en op kamertemperatuur.

Rijst

Voor fruit met een harde schil kun je de volgende truc gebruiken, mocht je geen papieren zak bij de hand hebben: ‘Begraaf’ je fruit in een bak met rijst. Rijst houdt ethyleen goed vast, waardoor je fruit ook sneller zal rijpen. Zorg dat het fruit geheel bedekt is door de rijst.

Theedoek

En voor fruit met een zachte schil dan? Daarvoor kun je een theedoek gebruiken. Leg je fruit met de steel naar beneden op een droge, schone theedoek. Zorg dat er wat ruimte tussen de stukken fruit blijft en vouw de theedoek over het fruit heen (of leg een andere theedoek op het fruit). Wacht enkele dagen en je fruit is rijp!

Fruitschaal

Door onrijp fruit bij appels of bananen op de fruitschaal te leggen, wordt dit ook sneller rijp. Dat gaat iets minder snel dan de rijst- of papieren zak-truc, maar werkt prima en zonder extra hulpmiddelen. Je kunt deze truc trouwens ook voor tomaten en komkommers gebruiken.

Hoe vertraag ik het rijpingsproces?

Voor veel fruit kun je het rijpingsproces iets vertragen door het in de koelkast te leggen. Over het algemeen maakt dit maar een verschil van enkele dagen, behalve bij appels. Deze blijven door ze in de koelkast te leggen wel ongeveer twee weken goed, ten opzichte van enkele dagen op kamertemperatuur.

Ook bananen kun je heel lang bewaren in de koelkast. De schil wordt wel ouder, maar de banaan zelf wordt verstoord in zijn rijpingsproces. Laat je dus niet misleiden door een bruin wordende schil. Ik hou zelf heel erg van bananen die nog groen zijn (ik weet het, barbaars), dus voor mij is dit een ideale oplossing!

Als je zojuist goed hebt opgelet, weet je dat je bessen niet kunt laten rijpen. Wel kun je zorgen dat ze minder snel oud worden. Allereerst helpt het al door je besjes onafgesloten in de koelkast te bewaren. Daarnaast kun je de bessen in één laag (dus niet opgestapeld) in keukenpapier in een bakje bewaren. Zorg dat het bakje niet luchtdicht is: Zet desnoods de deksel een stukje open.

Hoe weet ik of fruit (over)rijp is?

Over het algemeen is fruit rijp wanneer het aromatisch ruikt. Toch kun je bij verschillende soorten fruit op verschillende manieren zien, ruiken, voelen of merken of het rijp is. Bij fruit zoals perzikken heel makkelijk te zien, maar van fruit met een wat dikkere schil kan het soms best tricky zijn om te zien hoe rijp dit is. Hier een overzichtje van verschillende soorten fruit en waar je op moet letten om te zien of je fruit (over)rijp is.

Aardbeien

Ook voor aardbeien geldt: Ruiken ze zoet en fruitig, dan zijn ze goed rijp. Als aardbeien te vroeg zijn geplukt, is de bovenkant nog een beetje groen. Meestal zit er dan niet heel veel smaak aan. Aan de vorm of grootte van de aardbei kun je echt niets aflezen. Er zijn zowel hele lekkere sappige kleine bobbeltjesaardbeien als hele droge, smaakloze perfect aardbei-vormige giga-aardbeien.

Ananassen

Een ananas is rijp wanneer deze naar ananas ruikt als je je neus dicht bij de schil houdt. Een verse ananas heeft trouwens altijd groene bladeren. Een ananas met bruinige bladeren die heel licht is (qua gewicht) is niet meer goed. Sappige ananassen ruiken lekker geurig en zijn door al het sap goed zwaar.

Appels

Als appels bruin worden zijn ze oud aan het worden. Aan de kleur van appels kun je verder niets aflezen (behalve het groen van schimmel dan, maar dan heb je het wel heel bont gemaakt). Granny Smith en Golden Delicious zijn bijvoorbeeld groene appeltjes die nooit rood worden. Ook hebben sommige appels meerdere kleuren. Of een appel rijp is kun je zien aan het huidje. Deze moet stevig en niet zacht of bruin zijn. Als je wat zachte of bruine stukjes hebt kun je dit er trouwens prima uit snijden. De rest van de appel smaakt dan vaak nog prima.

Avocado’s

Je kunt de rijpheid van een avocado testen door de steel er af te halen. Is wat je daar onder vindt geel-groenig, dan is de avocado perfect om te eten. Is het bruin? Dan is de avocado al te ver. Avocado’s worden ook donkerder naarmate ze rijper worden. Je zou wat druk moeten kunnen uitoefenen op de schil zonder dat de avocado zompig voelt.

Bananen

Bananen zijn rijp wanneer ze mooi geel zijn en bruine vlekjes krijgen. Die bruine vlekjes betekenen niet dat ze oud worden, maar dat de banaan lekker zoet is. Ook zouden bananen een zoetige geur moeten hebben. Heb je bananen die al te rijp zijn? Maak dan lekker bananenbrood er van!

Cantaloupe meloenen

De zoete cantaloupe meloen is goed als hij bij het steeltje zoet ruikt en je met je duim zacht in het fruit kunt drukken. Als je er op klopt klinken rijpe cantaloupe meloenen hol.

Kersen

Rijpe kersen zijn dieprood van kleur. Ook de huid van kersen moet ‘stevig’ zijn. Als het huidje van kersen zacht wordt zijn ze oud. (Ze vallen dan trouwens ook heel verdrietig van hun steeltjes).

Mango’s

Mango’s zijn rijp als ze rond het plekje waar de steel heeft gezeten aromatisch ruiken. Als je met je duim op de schil drukt, zal een mango indeuken. Ook mango’s zijn zwaarder als ze goed zijn, dus als je twijfelt: Altijd de zwaarste nemen!

Perzikken (en nectarines)

Perzikken en nectarines moeten zacht zijn, maar nog wel stevig. De beste indicator is ook bij dit fruit weer de geur.

Sinaasappels

Rijp wanneer de huid mooi fel oranje van kleur is, onderrijp als het er nog een beetje licht of dof uit ziet. Wanneer het huidje een beetje op leer begint te rijpen is je sinaasappel al overrijp.

Watermeloenen

Een watermeloen is rijp wanneer hij hol klinkt als je er op klopt. Net als ananassen zijn watermeloenen die nog goed zijn zwaar wanneer je ze optilt.

Heb jij nog goeie tips? Ik ben benieuwd of (en hoop dat) je iets van deze post hebt geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *