Hulp bij Alzheimer: de busy blanket

Ik heb de foto’s voor deze post al een tijdje geleden gemaakt, niet zeker wetend of ik ze überhaupt wel wilde gebruiken. Dit is namelijk een heel persoonlijk onderwerp waarvan ik het best moeilijk vind om er over te schrijven. Toch wil ik dit project wel met jullie delen, omdat ik denk dat het echt iets is waar mensen met dementie en Alzheimer-patiënten baat bij kunnen hebben en waar rust en stabiliteit mee gegeven kan worden. Het is een heel simpel concept wat je ook prima zelf kunt maken!

Alzheimer

Mijn oma is al een tijdje geleden gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer. Bizar hoe een eens zo vrolijke, aanwezige, gezellige en intelligente vrouw zo snel kan afglijden. Deze ziekte uit zich op een hele boel verschillende manieren, maar kenmerkt zich vooral door het feit dat mensen die hier aan lijden last krijgen van hun geheugen, gedesoriënteerd raken,  en soms ook heel apatisch worden over de wereld om hun heen, maar ook om anderen (en zichzelf). Ik ga de persoonlijke details verder beperken, maar wil wel heel graag delen wat ik voor haar heb gemaakt.

Busy blanket

Op Pinterest kwam ik de term ‘busy blanket’ tegen. Dit is vrij vertaald een ‘bezigheidsdekentje’ dat rust en vastigheid biedt aan een Alzheimer-patiënt. Je kunt online een heleboel voorbeelden vinden, ook onder de zoektermen fidget blanketactivity blanket of fidget quilt. Je kunt gewoon een stuk (stevig) stof gebruiken. Ik heb zelf een kussensloop gebruikt. Dit vond ik vooral ook handig, gezien ik de afwerking dan aan de binnenkant kon laten en mijn oma het ook niet (per ongeluk) kon losmaken. Sommige mensen gebruiken ook een schort of zelfs een knuffel waar je dingen op bevestigt. Kussentjes kunnen wat mij betreft ook prima werken.

Verschillende texturen, dingen om mee te ‘spelen’ en vrolijke kleuren kenmerken de busy blankets. Ze werken als ‘bezigheidstherapie’, waarbij er wordt gespeeld met alles wat kan bewegen, geluid kan maken en waar aan gevoeld kan worden. Ook kunnen de texturen en kleuren rustgevend werken en kunnen sommige mensen er uren mee zoet zijn.

In de bovenstaande foto kun je iets duidelijker zien wat er allemaal aan de busy blanket zit die ik heb gemaakt. Simpel met naald, draad en lijmpistool. Zo hangt er bijvoorbeeld een dobbelsteen en een stel sleutelhanger-tags aan. Zitten er meerdere draadjes met kraaltjes die heen en weer geschoven kunnen worden. Een lijntje met knijpers en een lijntje met allerlei willekeurige dingen, zoals een knoopje, leeg klosje en paperclips. Ook heb ik er foto’s op geplakt van haar kinderen en kleinkinderen (die gekke geblokte dingetjes op de blanket – even onherkenbaar gemaakt voor de privacy van mijn familie). Mijn oma heeft trouwens, ingenieus als ze is, de foto’s er af weten te pulken. Die zitten nu in d’r tas denk ik, vindt ze fijn om bij zich te hebben 😉

Andere voorbeelden van dingen die je op een busy blanket terug kunt vinden zijn bijvoorbeeld ritsen of knopen die open en dicht kunnen. Dingen die veel betekenen of herinneringen ophalen voor de eigenaar of zoals ik ook heb gedaan, lintjes of touwtjes om mee te knopen of vlechten. Je kunt een busy blanket helemaal personaliseren voor de eigenaar, door bijvoorbeeld kleurtjes of thema’s te gebruiken die hij of zij aanspreken. As er iets is waar diegene graag mee ‘speelt’, of veel bij zich heeft, kun je dit als thema gebruiken voor de busy blanket.

Mocht je geïnspireerd zijn en er ook eentje willen maken, bekijk vooral ook Google even voor wat meer ideetjes. Ik vind het trouwens ook helemaal geen probleem als je iets van mijn busy blanket “kopieërt”. Als je denkt dat dit jouw geliefde kan helpen: Doe het alstjeblieft! Ik ben natuurlijk geen expert, maar mocht je vragen hebben of tips/inspiratie willen, neem vooral contact met me op via de links in de sidebar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *