National Coming Out Day 2018

Vandaag is National Coming Out Day. Ik ben een voorstander van liefde. In al zijn vormen. Ik vind de ‘love is love’-movement fantastisch en vind het echt super dat homoseksualiteit steeds meer wordt geaccepteerd (alhoewel… nog steeds niet voldoende, maar dat is dan weer andere zaak). Ik geloof in liefde en niets anders. Kinderen, het huwelijk, al die dingen… Die zijn voor alle personen die van elkaar houden. Wat voor personen dat ook zijn.

Dit bericht staat al ruim twee maanden in mijn concepten. Hoe vaak ik het ook overnieuw doe, ik kom niet op de perfecte woorden om deze zinnen mooi in elkaar te knopen, dus ik val gewoon even met de deur in huis: Hallo. Ik ben Esmee. Ik word soms verliefd op mannen en soms ook op vrouwen. (Goede) vrienden wisten het al lang, maar ik ben laatst eindelijk tegenover mijn ouders uit de kast gekomen. En nu ook tegenover jullie.

Oh dear, I’m queer

Is het laf? Om te wachten tot je drieëntwintig bent om deze informatie te delen, terwijl je het al zeker wist toen je dertien was? Misschien. Enkele van mijn vrienden weten het al heel lang en in relaties ben ik er ook open over. Met andere mensen, familie, ouders en overige vrienden en kennissen heb ik altijd gevonden dat het vroeg genoeg was om hier het gesprek over te openen als ik een serieuze relatie met een andere dame aan zou gaan. Overigens had ik mezelf wel voorgenomen dat als het in een gesprek op zou komen, (oké, als het me werd gevraagd), ik niet zou liegen. En tsja, wat kan ik er dan aan doen dat het me nooit werd gevraagd?

Nu hoor ik sommige mensen denken, “maar Esmee, waarom is het dan nu ineens nodig om dit over het internet te gaan verspreiden” – Omdat ik eigenlijk al drieëntwintig jaar niet helemaal ‘mezelf’ ben, en iedereen dat zou moeten kunnen zijn. Omdat het niets is om je voor te schamen, dus dat ik dat ook niet wil doen. Omdat ik me realiseer dat er nog een hele weg te gaan is om te zorgen voor acceptatie van mensen die zich scharen onder één van de vele noemers van de LGBTQ+ community. En omdat ik me realiseer dat niets doen, stil blijven, eigenlijk net zo erg is als de mensen die intolerant zijn. Om vooroordelen tegen te gaan, om negatieve associaties tegen te gaan en om een stem te laten horen. It’s OK to be gay en het is ook heel normaal. En liefde is iets moois, in al zijn vormen. Vind ik dan.

En nu?

En nu niets. Ik ben namelijk nog steeds dezelfde persoon en hoop dat niemand mij hierdoor anders zal gaan behandelen. Wel wil ik graag binnenkort nog een blogpost of twee wijden aan seksualiteit, vooroordelen en andere bijzonderheden. Omdat het zo belangrijk is -vind ik- dat er (meer) acceptatie komt en mensen niet meer doodnerveus zijn om uit de kast te komen, of het uiteindelijk zelfs nooit durven. Gelukkig hoefde ik me niet onwijs druk te maken over de reacties van mijn familie. Dat sommige mensen uit mijn familie er niet bijzonder blij mee zijn is jammer, maar ik wist vooraf wel dat niemand boos zou worden of dat ik verstoten zou worden; Want ook dat gebeurt in een heleboel gezinnen. Vooral naar vriendinnen toe vind ik het een beetje spannend. Alhoewel ik het toch wel eng vind om dit zo openlijk te delen, vooral vanuit het opzicht dat sommige mensen je toch anders gaan behandelen, besef ik me wel dat ik in een goede omgeving en cultuur leef om dit te kunnen doen.  Ik vind het fantastisch dat Nederland een vooruitstrevend en relatief tolerant land is, maar de acceptatie zit eerlijk gezegd nog lang niet op het niveau waarvan ik het acceptabel vind… In zo’n geval moet je je stem laten horen, vind ik.

Coming out

Leuk feitje: De term “coming out” is ontstaan uit de tijd dat jonge dames officieël werden “geïntroduceerd” in de samenleving (lees: de leeftijd hadden bereikt waarop ze mochten trouwen) door middel van een debutantenbal. Dit werd “coming out” genoemd, en later door de homogemeenschap overgenomen. Uit de kast komen is pas een hele tijd later een ding geworden en komt van de term “skeleton in the closet” – Oftewel iets verbergen.

Maar goed, ik vond het dus nodig om dit even te delen. Om mezelf te zijn. Om mezelf te kunnen zijn. Er is wat dat betreft namelijk ook niets anders dan gisteren. Sterker nog, op dat vlak is er eigenlijk geen nieuws meer sinds tien jaar terug. Ik breng het alleen een beetje laat.

2 thoughts on “National Coming Out Day 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *