Een ode aan zout

Zout. Iedereen heeft het in zijn keukenkastje staan. Je kunt het, vaak samen met peper, bij het koken aan bijna alle gerechten toevoegen om de smaak te versterken. Aardappels, groente, vlees… Volgens het Voedingscentrum krijgt 85% van de Nederlandse bevolking te veel zout binnen. Te veel zout is slecht voor je bloeddruk en kan onder andere leiden tot hart-, vaat- en nierziekten. Deze alarmerende constatering is dus ook zeker niet iets om te negeren en ik zal zeker niet ontkennen dat het belangrijk is om op je zoutinname te letten.

Mede om deze reden en het feit dat kant en klare voedingsmiddelen vaak onnodig bomvol zitten met zout, is zout de laatste tijd nogal vaak slecht in het nieuws geweest. Zout heeft daardoor in mijn ogen een beetje ten onrechte een slechte reputatie gekregen, dus wil ik eigenlijk even stilstaan bij het toffe van zout. Sterker nog, deze blogpost is eigenlijk min of meer een ode aan zout. Want zout is met recht een wondermiddel met een hele boel verschillende functies. Lees maar eens mee wat zout allemaal kan doen!

Zout conserveert

Ze wisten het heel lang geleden al; Zout kan gebruikt worden om eten langer te kunnen bewaren. Al voordat de koelkast bestond gebruikten mensen zout om hun vlees langer te kunnen bewaren. Dit effect komt doordat zout vocht aantrekt, en vocht nodig is voor de groei van schadelijke microben en bacteriën. Daarbij kunnen een heleboel van deze ziekteverwekkers sowieso gewoon niet groeien in een te zoute omgeving.

Zout verbetert textuur

Zout verstevigt deeg door een samenwerking aan te gaan met de gluten. Zonder zout zou je dus gaten in je brood krijgen, heel belangrijk dus! Ook voor het maken van kaas en sommige soorten vlees speelt zout een belangrijke rol door het gelatineren van de proteïnen, en zo te zorgen dat de kaas of het vlees stevig genoeg is.

Zout is een smaakversterker

Zoals ik al eerder aanhaalde is zout een smaakversterker. Dit geldt, bij gebruik met mate(!), voor zowel hartig als zoete gerechten. Zout is vaak mijn geheime, niet zo geheime ingrediënt bij het bakken. Als je net met bakken begint, zeker als je iets zoets aan het bakken bent, klinkt het misschien een beetje raar om zout aan je recepten toe te voegen. Ik deed het in het begin ook nooit, totdat ik me wat meer ging verdiepen in het bakken en er achter kwam dat zout ook juist zoete smaken versterkt.

Dat betekent niet dat het leegstrooien van je zoutvaatje in je deeg ineens wonderkoekjes gaat produceren, maar wel dat een klein beetje zout toevoegen de smaken van je gerecht naar buiten kan brengen. Om het iets meer richting te geven: Vaak is een kwart van een theelepeltje genoeg om je smaken op te laten leven zonder dat je gerecht ineens zout gaat smaken. Probeer ook eens wat zout op vers fruit!

Zout gaat ‘nare’ smaken tegen

Buiten het versterken van smaken, kan een beetje zout ook helpen bij het verbeteren van smaken die over het algemeen niet als heel positief worden ervaren. De olie-achtige smaak van boter wordt bijvoorbeeld stukken minder wanneer je zout toevoegt. Ook zorgt zout er voor dat bittere smaken wat worden verzacht. Een welkome toevoeging voor sommige groenten en olijven.

Zout maakt mooi

Helaas bedoel ik hier niet ons mensen mee, maar zout maakt mooi. Bij vlees welteverstaan. Zout zorgt er namelijk voor dat veel vleessoorten niet grijs en grauw worden, maar mooie felle kleuren behouden. Dit geldt voor zowel toegevoegde, kunstmatige kleurtjes als kleuren die van nature voorkomen.

Dus… Wat ik eigenlijk wilde zeggen: Geniet, maar zout met mate. Te veel zout is zeker slecht, maar toch mag dit wondermiddeltje best eens in een positief daglicht worden gezet. En maak je de volgende keer koekjes, cake, cupcakes, misschien wel een cheesecake? Voeg dan eens een klein snufje zout toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *