Photodiary: Een bezoek aan het FesTEAval 2018

Alweer eventjes terug, maar op 14 april vond het Festeaval plaats. Nee, dat is geen typfout, de naam is een leuke woordspeling van de organisatoren… Het festeaval is namelijk een festival voor theeliefhebbers!

Ik nam samen met een vriend een kijkje op het Festeaval 2018, dat plaatsvond in de Fabrique Utrecht. Aan de hand van een aantal foto’s neem ik je mee hoe ik het vond!

De Fabrique

Bij binnenkomst liep je tegen dit décor aan. De Fabrique is namelijk een oude zeepfabriek, waarbij de industriële, ruige look volledig is uitgelicht. Echt een ontzettend toffe evenementenlocatie.

Thee-markt

In de grootste hal van De Fabrique stonden stands die thee en andere producten verkochten. Bij de ingang kreeg je een proefkopje, waarmee je bij bijna alle stands thee kon proeven. Zowel mijn partner in crime als ik vonden dat de markt wel iets groter had gemogen. Beetje vreemd was dat er ook stands waren die alcoholische niet-thee-gerelateerde likeur, bier en mixdrankjes (die smaakten alsof ze een scheut alcohol aan een fles suikersiroop toe hadden gevoegd) aanprezen.

Thee, thee en … thee

Bij de stands werd natuurlijk allerhande thee verkocht. Er waren standjes van bijvoorbeeld YogiTea en Simon Levelt; Wat ‘gangbaar’dere stands waar je dozen met theezakjes kon kopen, maar ook stands met een iets meer authentieke stijl, waar je bijvoorbeeld hele mooie Pu-Erh cakes kon kopen.

Theequiz

Ook leuk was deze theequiz. Ik heb hem zelf niet ingevuld, omdat ik vooral gewoon graag thee drink zonder dat ik alle ins en outs ken, maar degene waarmee ik naar het festeaval was is dus bijna een wandelende thee-encyclopedie. Vragen als “Wat is de achtergrond van Anji Bai Cha” en “Match de thee met de juiste oogsttijd” werden dan ook fluitend ingevuld.

Sorry… we zitten “vol”

Kom je een kwartier voordat een workshop begint aan bij de juiste locatie… zitten ze al vol omdat er wel 25 hele plaatsen beschikbaar zijn en dit de enige keer is dat de workshop werd gegeven. Op een festival met het aantal bezoekers wat we rond hebben zien lopen was dat dus nogal slecht opgezet. Echt mega jammer, want deze workshop ging over ‘bakken met thee’ (als in het produceren van voedsel, niet als in grote dozen waar je thee in stopt) en had ik wel heel interessant gevonden.

Maar gelukkig was daar Oolong

We hebben nog wel twee andere workshops bezocht. Eentje over de origine van thee en eentje waarbij we uitgelegd kregen hoe je een goede Oolong moest zetten (inclusief proeven, uiteraard). Nooit geweten dat je een Oolong meerdere keren kan zetten en daarbij je thee elke keer een andere smaak krijgt. Sommige Oolongs worden er zelfs lekkerder van, grappig toch?

Bijzondere thee

Nog meer tea-cakes, die er een beetje uit zien als pannekoekjes. Leuk om te zien dat er ook heel veel bijzondere thee, vaak direct geïmporteerd, op het festeaval verkrijgbaar was. Sad story: We hadden een thee gedronken die we zo lekker vonden dat we hadden besloten om hem allebei mee te nemen, maar toen we terug gingen… was ‘ie uitverkocht.

Matcha!

Hier het leuke proefkopje met een beetje matcha er in. Dit was de hoogste kwaliteit Matcha die deze stand verkocht… en dat was te proeven! Ik heb voor ergens rond de €25,- een potje met ceremoniële kwaliteit Matcha meegenomen. Dit is nog niet eens de beste, maar er is al een duidelijk verschil te zoen en te proeven met de Matcha die ik gebruik om latte’s mee te maken.

CHOCOLA

Ook al vond ik het een beetje vreemd dat er ook niet-thee standjes waren… chocola proeven laat niemand aan zich voorbij gaan, toch? Deze stand had een hele boel verschillende chocola met verschillende spannende ingrediënten (chilipoeder!) en cacaopercentages. Super lekker was de “ground chocolate” die een beetje een stoffige textuur had en waar een hele pure smaak aan zat.

Tussendoortje slash lunch

Gezien we onze buikjes al vol hadden met thee en daarbij ook nog eens allerlei chocolade hadden geproefd, hebben we dit stukje honingtaart gedeeld voor de lunch. Gemaakt door de mensen van het honing-standje. We verwachtten een hele zoete, kleffe taart, maar eigenlijk was de honing vrij subtiel. Het was een taartje die eerder iets aan de drogere kant was, wat dan weer werd gecompenseerd door de roomvulling tussen alle lagen. Bovenop zaten lekkere nootjes!

Paraphernalia

Helaas waren er niet heel veel stands die ook producten voor thee verkochten (ik denk een stuk of drie?), maar er zaten wel hele toffe dingen tussen. Handgemaakte theepotten die prachtig geglazuurd waren, of speciale Yerba Mate kopjes met toffe designs.

Lekker proeven

Al met al was het tofste natuurlijk gewoon dat je een heleboel theetjes kon proeven. Zoals je hierboven ziet hadden veel stands meerdere potten thee staan die de hele dag door werden gebrouwen. Wat dat betreft was het eigenlijk wel goed dat er niet zo heel veel standjes waren, want anders hadden we onszelf misschien wel helemaal ziek gedronken aan alle gratis thee.

Al met al was het echt wel heel erg leuk, op een megatoffe locatie met lekkere thee en hebben we beiden ook nog eens gave nieuwe theetjes geshopt. Hopelijk gaan ze volgend jaar met iets meer standjes en wat meer verdieping in de producten aan de slag en hopelijk hebben ze iets meer ruimte voor workshops. Als theefanaat toch wel een aanrader om heen te gaan!

P.S. Blueberry yoghurt thee klinkt als een disaster waiting to happen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *