Recept: Andijviestamppot

Ik kijk altijd uit naar de herfst (en winter), omdat we dan weer van die lekkere oerhollandse gerechten kunnen eten. Stamppot, hutspot, boerenkool, erwtensoep… Ik kan altijd onwijs genieten van zo’n lekkere warme Hollandse maaltijd als het buiten herfstweer is. Andijviestamppot is daar een goed voorbeeld van. Dit gerecht is een heerlijke oppepper als het buiten grijs en koud is!

Wat je nodig hebt (voor 4-5 personen):

  • 400gr andijvie
  • 1750gr aardappelen
  • 2 bakjes spekjes
  • 1 grote ui
  • 1 knoflookteen
  • 2el mosterd
  • 20gr boter
  • nootmuskaat
  • scheutje melk
  • zout en peper

Wat je doet:

  1. Was de aardappelen en kook ze totdat ze gaar zijn.
  2. Snij de ui in halve ringen.
  3. Bak de spekjes twee minuten aan, voeg de uitjes er aan toe en bak totdat de uitjes glazig zijn.
  4. Pers de knoflookteen, voeg deze er bij in de pan en bak totdat de spekjes een beetje bruin zijn.
  5. Was de andijvie goed en snij de andijvie in kleine reepjes.
  6. Stamp de aardappelen met de mosterd, nootmuskaat en boter tot een puree. Voeg eventueel nog een scheutje melk toe als je het wat smeuïger wilt hebben.
  7. Meng de andijvie, spekjes en ui er doorheen.

 Hoe kleiner je blokjes aardappel, hoe sneller ze gekookt zijn. Ze zijn klaar als ze zacht genoeg zijn dat je er makkelijk met een vork in kunt prikken.

Klaar is Kees! Geniet van je oerhollandse andijviestamppot 🙂 –  Ook lekker met rookworst of een gehaktbal!

One thought on “Recept: Andijviestamppot

Geef een reactie