Recept: Aziatisch streetfood – Vegetarische bao’s

De reden dat ik ooit een stoompan heb aangeschaft (lees: voor mijn verjaardag heb gevraagd) zijn eigenlijk bao’s. Deze goddelijke gestoomde broodjes zijn Aziatisch streetfood en komen de laatste tijd, met volle steunbetuiging van mij persoonlijk, steeds vaker op menu’s, festivals en bij foodtrucks voor. Ik heb al eens eerder bao’s gemaakt met onder andere pulled pork en met surimi, maar het leek mij ook leuk om eens een vegetarische bao te maken. Dat is zodanig gelukt, dat vriendlief deze heeft omgedoopt tot favoriete vegetarische recept. Ik krijg er bij het schrijven van deze post en het bekijken van de foto’s spontaan weer zin in…

Deze broodjes zijn de grootte van een handpalm, maar vullen echt wel stevig. Ik heb ze geserveerd met kimchi en rijst als avondeten, maar je kunt ze ook prima als lunchgerecht maken!

Ik heb voor de broodjes een recept van het internet gebruikt. Wie mij kent weet hoe graag ik rommel met eigen recepten, maar sommige dingen moet je nu eenmaal aan de professionals overlaten ūüėČ – Ik volg het recept van China Sichuan Food, dat je hier kunt vinden. Voor het gemak heb ik ‘m even omgerekend en vertaald. Ook doe ik een aantal dingen wel net even iets anders dan in het recept, maar ik beloof dat ik niet aan de ingredi√ęnten heb gezeten! Je hebt er niet veel ingredi√ęnten voor nodig, maar w√®l veel geduld. Het is namelijk een recept met gist, dus de broodjes moeten best een tijdje rijzen.

Wat je nodig hebt voor 8 broodjes (recept van chinasichuanfood.com):

  • 240gr bloem
  • 125ml water
  • 2tl instant gist
  • 1el zonnebloemolie
  • snufje zout
  • stoompan

Hoe je de broodjes maakt:

(Als je mijn vulling wilt maken, check eerst stap 1 t/m 3 van de instructies voor de vulling. Je kunt het best de uitjes nu alvast maken.)

  1. In een standmixer met haak (of met de hand voor de echte hardcore deegkneder) meng je alle ingredi√ęnten¬†op lage snelheid zo’n 10 minuten door elkaar totdat je een elastisch deeg krijgt.
  2. Maak er een bal van, doe in een licht bebloemde kom (tegen het plakken), bedek met een natte theedoek en laat ongeveer een uur rijzen totdat de bal anderhalf tot twee keer zo groot is.
  3. Verdeel het deeg over acht porties en kneed nog één tot twee minuutjes door totdat het een egaal oppervlak heeft. Rol de deegballetjes uit tot een plat ovaaltje van ongeveer tien centimeter lang.
  4. Knip stukjes uit een bakpapiertje en vouw de bao dubbel met een bakpapiertje er tussen (zo gaat het deeg niet aan zichzelf plakken)
  5. Doe de broodjes in de stoompan,¬†zet het vuur aan en stoom ze 2-3 minuten. Zet het vuur uit en laat ze 10 minuten staan. Zet dan het vuur weer opnieuw aan, wacht tot het water kookt en stoom nog eens 10 minuten.’

Done! Dat was het moeilijke gedeelte… dan gaan we nu naar mijn recept voor de vegetarische vulling met champignons!

Wat je nodig hebt voor de vulling:

  • 250gr champignons
  • 1el sojasaus
  • 1.5 el sesamolie
  • 1el honing
  • 1el rode miso (Te halen bij de toko, als je dit niet kan vinden kun je ook een extra el sojasaus gebruiken)
  • 1tl wasabi
  • 4el mayonaise
  • koriander (optioneel)
  • 2¬†grote rode uien
  • 250ml water
  • 250ml azijn
  • 40gr suiker
  • takje rozemarijn

Hoe je te werk gaat:

  1. Snij de ui in halve ringen.
  2. Meng het water met de azijn en de suiker in een klein pannetje en breng aan de kook. Roer door zodat de suiker oplost.
  3. Doe de vloeistof in een bakje en voeg de uien met een rozemarijntakje daar aan toe. Laat minstens een uur staan. Langer is geen probleem.
  4. Snij de champignons in plakjes en snij deze weer in reepjes.
  5. Meng de honing, sojasaus, miso en sesamolie in een kommetje door elkaar.
  6. Bak de champignons in een hapjes- of koekenpan totdat ze goudbruin worden. Doe dan het honingmengsel erbij en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Meng de wasabi met de mayonaise in een bakje.
  8. Vouw voorzichtig een broodje open, doe hier een halve eetlepel wasabimayonaise op en een schepje champignons.
  9. Op dit punt kun je je broodje eventjes opwarmen in de magnetron als je ze in delen hebt gestoomd. 20-30 seconden op 600 is genoeg.
  10. Doe vervolgens een laagje uitjes en optioneel een beetje koriander er op. Serveer eventueel met wat basmatirijst en kimchi.

Volgens het originele recept optioneel, maar wat mij betreft wel een goed idee. Je broodjes nemen zo namelijk niet de olie op van de vulling.

 Zorg dat je de broodjes in één laag in je stoompan doet, dus niet op elkaar. Mogelijk moet je ze in een paar keer met maar twee of drie tegelijk stomen.

One thought on “Recept: Aziatisch streetfood – Vegetarische bao’s

  1. Ooit, als m’n vriend en ik in een appartement met een grotere keuken wonen, wil ik een KitchenAid. Nu hebben we er echt geen plaats voor. Wat ga ik dan gigantisch veel heerlijkheden maken, zoals deze bao’s! ‚ô• Belachelijk lekker! Ik neem het ook erg vaak op foodtruckfestivals. ūüôā

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *