Recept: Gezond bananenbrood met wortel en walnoten

Laatst had een vriend van mij, die in een keuken werkt, een kookboek met allemaal verschillende soorten bananenbrood. Als groot bananenbrood fan werd ik dan ook onwijs enthousiast van alle variaties en foto’s om je vingers bij af te likken. Vooral de worteltaart-variant met walnoot stond direct hoog op mijn lijstje. Nadeel? Er zat heel. veel. suiker in. No bueno. Ik heb daarom zelf een gezonde variant gemaakt, maar hij is er echt niet minder lekker om!

Dit bananenbrood is heerlijk smeuïg, kruidig en vriest onwijs goed in. Super makkelijk om er dus ’s ochtends een stukje (of twee) uit te halen en te laten ontdooien voor een snelle, maar verrukkelijke snack on-the-go!

Niet zo’n fan van worteltaart? Check hier mijn recept voor gezond bananenbrood met kiwi en kokos!

Wat je nodig hebt:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150gr wortel
  • 100gr tarwemeel
  • 50gr amandelmeel
  • 50g walnoten
  • 50gr griekse yogurt
  • 3tl koek- en speculaaskruiden
  • 2,5el honing
  • 1,5tl bakpoeder
  • 1tl baksoda
  • zout

Stap voor stap:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rasp de wortel grof. Hak of knijp de walnoten ook grof.
  3. Prak de bananen fijn (of gebruik een staafmixer) totdat er geen klontjes meer in zitten.
  4. Meng met een garde de griekse yoghurt, honing en koek- en speculaaskruiden door de bananenprut.
  5. Meng daarna ook de eieren er één voor één doorheen.
  6. Meng in een aparte kom het meel met de bakpoeder, baksoda en een snufje zout.
  7. Voeg de meelmix toe aan de bananenprut en meng door totdat alles door elkaar is opgenomen.
  8. Roer de walnoten samen met de wortel (hou iets over voor bovenop het brood – ziet er mooi uit!) door het beslag.
  9. Vet een cakevorm in en vul met het beslag.
  10. Schuif ongeveer 45min de oven in. De cake is klaar wanneer je met een satéprikker in het midden prikt en deze er droog en schoon uit komt. Als ‘ie nog ietwat plakkerig is is het bananenbrood nog niet klaar.
  11. Laat even een beetje afkoelen voordat je ‘m uit het blik haalt en laat verder afkoelen op een rooster.
  12. Geniet!

 Als je geen amandelmeel hebt, kun je dit ook vervangen door wat meer tarwemeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *