Recept: Gezond en smeuïg bananenbrood met kiwi, walnoten en kokos!

Eerder deze week verscheen er al een kiwi-recept, de tropische overnight oats. Deze is, net als dit recept, ontstaan uit de BlogInsiders actie van Zespri SunGold kiwi in samenwerking met Uit Pauline’s Keuken. De tweede challenge van deze actie heette “Healthy Kiwi”. Iets gezonds met kiwi dus. Ik had het al een tijdje in mijn hoofd om bananenbrood te maken, maar dan wel op de gezonde wijze. Omdat de SunGold zo lekker zoet is, leek dit me helemaal niet zo’n gek ingrediënt om daar eens een poging mee te wagen.

Bananenbrood is vaak hit or miss. Zelfgemaakt bananenbrood is al snel of te nat of te droog. In mijn ervaring zijn de gezonde versies al snel heel dense met een hele droge structuur. Het is mij in dit recept gelukt om dit bananenbrood heerlijk smeuïg te krijgen zonder dat ‘ie zompig of nat is. Daar heb ik een heel klein beetje van een geheim ingrediënt voor toegevoegd!

Geloof me, als je dit bananenbrood eet zou je niet het idee hebben dat dit gewoon een verantwoord tussendoortje is. Er zitten in de gehele cake welgeteld twee eetlepels honing en de rest van de zoete smaak is fruit. Geen roomboter en geel honderden grammen suiker. Deze is zooo lekker! Ik ga ‘m zeker vaker maken… Ik heb elke dag sinds ik deze heb gebakken wel een stukje gehad.

Mijn vriend, die standaard een beetje sceptisch wordt van bakrecepten met het woord “gezond” er in, was zelfs enthousiast en heeft ook heerlijk van het bananenbrood genoten. Ter illustratie, het gesprek vooraf tussen mijn vriend en mij ging ongeveer zo, enthousiasme exponentieel dalend met het aantal woorden dat na de aankondiging van het woord “bananenbrood” uit mijn mond kwamen:

Ik: “Ik ga bananenbrood maken”

Vriend: “Ooooh!!!”

Ik: “Met kiwi!”

Vriend: “Hm… Okee..”

Ik: “En dan wel een gezonde versie!”

Vriend: “Oh. Juist ja.”

Een vriendin van mij die naar eigen zeggen normaal altijd water nodig heeft om bananenbrood “weg te spoelen”, vond hem óók heel erg lekker… Meer gebruikerservaringen heb ik niet omdat ik weigerde om nog meer bananenbrood af te staan. Dit is het perfecte gezonde tussendoortje waar je geen enkele reden voor hebt om je schuldig te voelen! … En het geheime ingrediënt voor de perfecte textuur? Griekse yoghurt!

Deze ingrediënten heb je nodig:

 • 3 rijpe bananen
 • 3 eieren
 • 2 kiwi’s
 • 2 handjes walnoten
 • 2 handjes rozijnen
 • 15gr kokosvlokken
 • 50gr griekse yogurt
 • 1/2tl vanille
 • 2el kokosolie
 • 2el honing
 • 2tl citroensap
 • 100gr tarwemeel
 • 50gr havermout
 • 1,5tl bakpoeder
 • 1tl baksoda
 • zout

Dit ga je doen:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Doe de havermout in de keukenmachine en maal net zo fijn als meel (geduld!)
 3. Schil en snij de kiwi’s in stukjes. Voor de mooi: Hou een halve kiwi over voor bovenop het bananenbrood.
 4. Prak de bananen fijn (of gebruik een staafmixer) totdat er geen klontjes meer in zitten.
 5. Meng met een garde de vanille, kokosolie, griekse yoghurt, honing en citroensap door de bananenprut.
 6. Meng daarna ook de eieren er één voor één doorheen.
 7. Meng in een aparte kom het meel met de bakpoeder, baksoda en een snufje zout.
 8. Voeg de meelmix toe aan de bananenprut en meng door totdat alles door elkaar is opgenomen.
 9. Knijp de walnoten in stukjes met je handen en roer deze samen met de kokosvlokken, rozijnen en stukjes kiwi door het beslag.
 10. Vet een cakevorm in en vul met het beslag.
 11. Snij de halve (achtergehouden) kiwi in plakjes en leg bovenop het beslag.
 12. Schuif ongeveer een uur de oven in. De cake is klaar wanneer je met een satéprikker in het midden prikt en deze er droog en schoon uit komt. Als ‘ie nog ietwat plakkerig is is het bananenbrood nog niet klaar.
 13. Laat even een beetje afkoelen voordat je ‘m uit het blik haalt en laat verder afkoelen op een rooster.

Je kunt het bananenbrood prima ongeveer drie tot vier dagen bewaren in een luchtdichte doos, maar je kunt ze ook prima per plakje invriezen. Makkelijk voor on the go ontbijt, lunch of snack!

Laat het me vooral weten als jij deze ook maakt… ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

 Havermout omdat: gezond en lekker… maar, mocht je dit niet in huis hebben, kun je ook gewoon 50gr extra meel gebruiken. Je kunt ook amandelmeel, boekweitmeel of een andere creatieve meelnaam gebruiken. Je resultaat kan dan wel verschillen met mijn recept; Met volkorenmeel krijg je bijvoorbeeld een stevigere structuur.

2 thoughts on “Recept: Gezond en smeuïg bananenbrood met kiwi, walnoten en kokos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *