Recept: Lactosevrije cupcakes

Elke vrijdagavond komt de vriendengroep van mijn vriend samen om gezellig bordspellen te spelen. Hoe leuk is het dan als ik af en toe iets kan bakken om te kunnen snacken tijdens die avond? Één van mijn favoriete baksels zijn toch wel de cupcakes.

Nadeel is dat in cupcakes altijd wel boter zit verwerkt. Zelf gebruik ik in mijn cupcakes vaak ook nog eens één of twee eetlepels melk. Gelukkig kan ik zelf volop van zuivel genieten (hoera, ijsjes!), maar één van deze vrienden heeft een lactoseallergie.

Als je leert bakken leer je al gauw dat boter essentieel is voor lekkere baksels. Het zorgt er voor dat je cake heerlijk smeuïg wordt en geeft die lekkere cake-achtige structuur die, als je het goed doet, niet te luchtig en niet te stijf is. Toen ik dus bedacht om deze lactosevrije cupcakes te maken, was ik er bang voor dat de structuur van de cake te stevig zou zijn. Maarja, ik zou ik niet zijn als ik het niet toch ging proberen, en daar is dit recept uitgerold!

…En wat een heerlijke cupcakes zijn dit! Ik was dus bang dat ik met de lactosevrije oplossing zou moeten inleveren op smaak en textuur, maar niets was minder waar. De smaak is echt zoals het hoort en deze cupcakes zijn heerlijk fluffy en bijna niet te onderscheiden van cupcakes die met boter worden gemaakt… Zo lekker! Dit is een heerlijk basisrecept waar je ook heel goed mee kan variëren. Denk aan chocola, fruit, amandel… je kunt het zo gek niet verzinnen.

Het klinkt misschien een beetje spannend, maar geloof me; De kokosolie proef je niet. Je kunt in plaats van amandelmelk natuurlijk ook andere soorten plantaardige melk gebruiken.

Hieronder deel ik mijn recept met jullie.

Wat je nodig hebt voor 12 cupcakes:

  • 75ml amandelmelk
  • 2 eieren
  • 1 eiwit
  • 2tl vanille extract
  • 200gr suiker
  • 150gr bloem
  • 2tl bakpoeder
  • 100gr kokosolie
  • Snufje zout
  1. Verwarm je oven voor op 175◦c.
  2. Meng de amandelmelk, eieren en het vanille-extract in een kom.
  3. Pak nog een kom en meng hier in de bloem, suiker, bakpoeder en een snufje zout.
  4. Smelt in een pannetje de kokosolie, laat even op kamertemperatuur komen en voeg dit toe aan de laatste kom.
  5. Voeg steeds een kwartje van je melk-mix toe en mix het op midden-lage stand in ongeveer twee tot drie minuten tot een glad beslag (vergeet niet af en toe even de zijkanten van je kom bij je beslag te schrapen).
  6. Vul je cupcakevormpjes tot ⅔ vol.
  7. Bak de cupcakes 20-22 minuten totdat ze mooi goud zijn en een satéprikker er schoon uit komt als je in de cupcakes prikt.

 De kokosolie moet vloeibaar in het recept worden gebruikt, maar niet te heet, dus laat het even afkoelen. Let er wel op dat je het niet zo lang laat staan dat het weer hard wordt!

Ik heb mijn cupcakes afgemaakt als kokoscupcakes, door er een kokostopping op te doen en heb ze toen in geraspte kokos gedipt. De kokostopping maakte ik door kokosmelk dat een nachtje in de koelkast heeft doorgebracht (wordt het lekker stevig van!) en poedersuiker te mengen totdat het stevig genoeg was voor op de cupcakes. Ik heb nu al zin om te experimenteren met andere smaken…

3 thoughts on “Recept: Lactosevrije cupcakes

  1. Gelukkig zijn er veel alternatieven voor melk. Ik drink zelf ook zo min mogelijk gewone melk. Ik heb tegenwoordig de lactose vrije van de Lidl. Er zit bij ons lactose allergie in de familie in combinatie met Prikkelbare Darm Syndroom. Ik heb de laatste variant dus ook veel uitzoeken met wat ik wel en niet kan eten. De cupcakes zien er erg smakelijk uit!!

    1. En zelfs voor boter viel mij op! Ik eet elke ochtend havermout, dus krijg al best veel melk binnen. Dan vind ik het wel fijn om af te wisselen met amandel/sojamelk. Wat lijkt het me ontzettend naar om zo te moeten letten op wat je binnen krijgt. Deze cupcakes doen in elk geval niet onder voor ‘gewone’ cupcakes met boter en melk!

Geef een reactie