Recept: Oerhollandse erwtensoep

Aan het gebrek aan blogs te zien was vast al duidelijk dat de feestdagen voor mij een vrij hectische periode zijn. Het kan op zulke momenten dan ook best hinderlijk zijn om nog te moeten koken. Gelukkig heeft mijn schoonmoeder een pan die zo groot is dat je er bijna in kan gaan zitten en heb ik een megaportie erwtensoep gemaakt. Super makkelijk om in te vriezen en op te warmen als je even geen tijd hebt en ook nog eens een super lekker typisch gerecht dat echt het oud-Hollandse wintergevoel geeft. Ik hou er van als mijn erwtensoep eeeigenlijk geen soep mag heten, omdat het zo lekker dik is. Dit recept voor erwtensoep is zo overheerlijk dat het echt geen straf is om er drie keer van te mogen eten!

Ingrediënten voor ~6/7 personen:

 • 400gr gedroogde spliterwten
 • 200gr buikspek
 • 1 hamlapje
 • 1-2 mergpijpjes
 • 500gr aardappelen
 • 2 grote winterpenen
 • 1 knolselderij
 • 3 preien
 • 2 laurierblaadjes

Dit moet je doen:

 1. Doe 2,5 liter water samen met de spliterwten, het buikspek, de hamlap, mergpijpje en laurierblad in een grote pan en breng aan de kook.
 2. Gebruik een schuimspaan om het schuim dat op de bovenkant ontstaat weg te scheppen.
 3. Kook ongeveer 40 minuten.
 4. Snij ondertussen de aardappelen, wortel en knolselderij in blokjes. Doe ongeveer 2/3 er bij in de soep en hou de rest apart.
 5. Laat doorkoken op laag vuur en zorg dat je elk kwartier even goed roert zodat het niet aanbakt. Kook minstens een uur, maar hij wordt nog lekkerder als je ‘m gewoon de hele middag op het vuur laat staan. Kan geen kwaad!
 6. Het hamlapje valt vanzelf uit elkaar, maar kun je ook even helpen met de lepel. Het buikspek mag zo veel mogelijk heel blijven, want dat is super lekker om er bij te eten (met mosterd!) op roggebrood.
 7. Vlak voor het serveren kook je de overige groentes beetgaar en roer je door de soep. Zo heb je lekker nog wat knapperige groentjes door je soep heen. De rest zal ndoor het koken namelijk langzaam zacht worden of zelfs verdwijnen in je soep.
 8. Als je de soep te dik vindt kun je nog wat water bijvoegen.

Serveer met roggebrood en plakjes rookworst!

TIP: Erwtensoep moet snel en goed afkoelen, anders blijft de binnenkant warm en wordt ‘ie zuur. Daarom maak ik erwtensoep altijd in de winter en zet ik de pan na het koken buiten in de kou. Blijf ongeveer eens per kwartier goed doorroeren totdat je zeker weet dat ‘ie goed is afgekoeld.

 De mergpijpjes zorgen voor smaak. In principe hoe meer hoe beter, dus als je dit recept halveert kun je dat dus prima met één mergpijpje doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *