Recept: Overnight oatmeal / Koude havermout

Mijn go-to ontbijtje is havermout. Het is supergezond en je hebt meteen de hele ochtend geen honger meer. In de winter vind ik het heerlijk om lekker op te warmen met een warme kom met havermout. In de zomer, zeker met dagen zo heet als de afgelopen tijd, is het echter wat minder ideaal. Havermout in de yoghurt was een goeie oplossing, maar het heeft toch weer een hele andere textuur. Toen ontdekte ik overnight oats. Eigenlijk is dit gewoon koude havermout. Je hebt hier geen oven voor nodig, alleen een koelkast en een beetje geduld.

Je hebt maar een paar dingen nodig:

  • 40gr havermout
  • 40gr yoghurt
  • 100ml melk

Je kunt elke soort yoghurt en elke soort melk gebruiken. Amandelmelk, halfvolle melk, boerenyoghurt, Griekse yoghurt… Experimenteer met wat jij het lekkerst vindt! Uiteraard zijn overnight oats net zo geschikt voor toppings als gewone havermout. Denk bijvoorbeeld aan banaan, kaneel, pindakaas of… chocola! Hier volgt in ieder geval het basisrecept voor overnight oatmeal:

Wat je gaat doen is supersimpel:

  1. Voeg de yoghurt bij de havermout.
  2. Voeg dan ook de melk toe.
  3. Meng alles goed door elkaar.
  4. Zet het (afgedekt of niet, maakt niet echt uit) in de koelkast en laat een nachtje staan.
  5. Voeg eventueel, als je het te dik vindt, nog wat melk toe en roer nog even door.
  6. Eet smakelijk!

Net zo gezond als standaard havermout, maar veel beter summer-proof! Ook lekker als je gewoon eens iets anders wilt dan je standaard kom met warme oats.

 Je kunt een beetje variëren met hoeveel melk je er in doet, afhankelijk van hoe ‘dik’ je je havermout graag eet. Je kunt net voor het eten altijd nog wat extra melk toevoegen, maar het is wel de bedoeling dat de havermout de melk ’s nachts opzuigt… dus gebruik in eerste instantie niet te weinig (minimaal ~50ml).

2 thoughts on “Recept: Overnight oatmeal / Koude havermout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *