Recept: Pompoenlasagne (vegetarisch)

Een tijdje terug had ik bij een kraampje langs de weg een hele grote oranje pompoen gekocht. Deze heb ik in de oven geroosterd en gepureerd, wat resulteerde in vijf kilo pompoen in de vriezer. Needless to say, heb ik me toen suf gekookt/geëxperimenteerd met allerlei pompoengerechten. Mijn favoriet waren een heerlijke pompoencake en deze lasagne waar je nu het recept van voor je hebt.

Ik werd meer dan eenmalig voor gek verklaard dat ik pompoen in lasagne probeerde te verwerken, maar zelfs scepticus vriendlief vond deze zo lekker dat ik hem later nog een keer heb gemaakt. Ik doe in dit recept rustig aan met de ui en knoflook, om de pompoen niet te overschaduwen. Juist die subtiel zoetige smaak is namelijk echt perfect voor een lasagne.

Pompoenpuree is eenvoudig zelf te maken door pompoen(blokjes) in de oven te roosteren (ongeveer 25 minuten op 200 graden) en daarna te pureren.

Ingrediënten:
Lasagne:
– 8 lasagnabladen
– 500gr pompoenpuree
– 1el salie
– ¼tl nootmuskaat
– ¼tl kaneel
– 2el Olijfolie
– 400gr spinazie
– 250gr kastanjechampignons
– 75gr geraspte parmezaanse kaas
– Ricotta
– 1 bol mozzarella

Saus:
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 blikje tomatenpuree
– 1tl vissaus
– 1el basilicum
– ¼ tl chilivlokken
– ½ ui
– 1 wortel
– 1 knoflookteentje
– 1 laurierblad

  • Snipper de ui, snij de champignons en de wortel klein en pers de knoflook fijn.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan (hou er rekening mee dat hier je saus in komt).
  • Bak de ui met de wortel totdat de ui glazig wordt en lekker gaat ruiken.
  • Voeg dan de knoflook en chilivlokjes toe en bak nog even door totdat je ook de knoflook ruikt.
  • Voeg nu de tomatenblokjes, tomatenpuree, laurierblaadje en basilicum toe. Breng dit licht aan de kook, maar blijf wel roeren.
  • Laat dit minstens 20 minuten op het vuur staan (langer mag). Je kunt de saus pureren als je er minder stukjes in wilt.
  • Laat ondertussen nog een eetlepel olijfolie warm worden in een wok of hapjespan en bak de champignons totdat ze mooi bruin worden.
  • Laat de spinazie slinken door het er door heen te roeren en nog even op het vuur te laten staan.
  • Breng op smaak met peper en zout en zet even apart.
  • Meng de pompoenpuree met de kruiden en een klein beetje peper en zout.
  • Meng 2/3 van de parmezaanse kaas met de ricotta en snij de mozzarella in blokjes. Hou 1/3 van de mozzarella en 1/3 van de parmezaanse kaas nog even apart.
  • Verwarm de oven op 175◦c.
  • Vet een ovenschaal in en begin met 1/3 van de pompoenpuree. Doe hier de helft van de spinazie met champignons op en dek af met een laag lasagnabladeren.
  • Hierbovenop doe je de helft van de tomatensaus en de helft van het kaasmengsel. Verdeel ook de helft van je mozzarellablokjes. Eindig weer met een laag lasagnabladeren.
  • Nu nogmaals een laag 1/3 pompoenpuree, spinazie, lasagnabladeren, tomatensaus, kaas, lasagnebladeren.
  • Eindig met de rest van de pompoenpuree en de achtergehouden kaas.
  • Zet 30 minuten afgedekt met aluminiumfolie in de oven, haal de aluminiumfolie er af en zet nog ongeveer 20 minuten terug totdat de bovenkant mooi bruin is geworden.

One thought on “Recept: Pompoenlasagne (vegetarisch)

Geef een reactie