Recept: Sinaasappel-worteljam

In Griekenland is het niet ongebruikelijk om na je maaltijd in een restaurant een dessert (en met een beetje geluk ook nog wat sterke drank) van het huis te krijgen. In één van de restaurantjes waar we waren kregen we een bordje met Griekse yoghurt en een blob van wortel/sinaasappel jam er op. Supersimpel, maar echt heel erg lekker en een heerlijke frisse afsluiter van het diner.

Omdat ik het zo lekker vond, heb ik besloten om het na te gaan maken… En dat is gelukt! Super goed met yoghurt als toetje, maar ook heel lekker als ontbijtje, of gewoon op een broodje, toastje of croissantje. Dit recept is voor een grote pot jam waar je zeker wel met een gezin van kan eten!

Wat je nodig hebt:

  • 500gr wortelen
  • 500ml water
  • 2 sinaasappels (rasp en sap)
  • sap van een halve citroen
  • 250gr geleisuiker

Hoe je te werk gaat:

  1. Rasp de wortel of doe in een food processor. Ik vind het lekker dat er nog stukjes in zitten, maar je kunt het ook zo klein mogelijk vermalen voor een gladde jam.
  2. Pers het sap van de sinaasappelen uit.
  3. Kook de sinaasappelsap samen met het water en de wortel even op het vuur totdat de wortel een beetje zacht wordt.
  4. Doe de geleisuiker en citroensap er bij en laat even twee minuten goed inkoken (bubbelen!) – Blijf goed roeren.
  5. Giet de jam in een pot en laat afkoelen. Zet hem daarna in de koelkast. Nu is het geduld hebben totdat je jam opstijft en dan… genieten maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *