Recept: Spanakopita hapjes

Mijn vakantie in Griekenland was één groot foodie-heaven. Zo veel overheerlijk eten en fantastische gerechten! Eén van mijn favoriete gerechten is wel de Spanakopita. Dat is een hartig gerecht met spinazie en kaas, omhuld door filo- of bladerdeeg. Na talloze variaties te hebben geprobeerd om tot het perfecte recept te komen zoals ik ‘m in Griekenland zo lekker vond, is het me uiteindelijk gelukt om de (althans, dat vind ik) perfecte Spanakopita-driehoekjes te maken. En vandaag deel ik mijn geheim met jou!

Wat je nodig hebt:

  • Filodeeg
  • 400gr spinazie
  • 125gr feta (verkruimeld)
  • 100gr ricotta
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Wat je doet:

  1. Verhit de oven voor op 180 graden hetelucht.
  2. Laat de filodeeg ontdooien. Ondertussen kun je de vulling maken.
  3. Doe de spinazie in een pan op het vuur en laat slinken. Giet goed af en doe in een grote kom.
  4. Snipper de ui en pers de knoflook fijn. Bak op middelhoog vuur glazig en geurig.
  5. Voeg de ricotta samen met de feta, het ei, de knoflook en ui bij de spinazie in de kom.
  6. Meng goed door en breng op smaak met peper en zout.
  7. Smeer nu het eerste vel filodeeg dun in met olijfolie. Plak daar nog een vel bovenop. Herhaal nog een keer totdat je drie lagen hebt.
  8. Snij nu de filodeeg door het midden af (of door drieën, als je grote vellen hebt of kleinere hapjes wilt maken).
  9. Vul zoals op de foto met de vulling. Denk er om dat je het niet te dik doet, omdat de randjes dan niet meer dichtgaan.
  10. Smeer de randjes in met een heel licht laagje olijfolie.
  11. Vouw de rechterhoek naar beneden en vouw zo door todat je een dicht driehoekje hebt. Druk de randjes nog iets aan.
  12. Leg op een bakpapiertje op een bakplaat.
  13. Die de hapjes ongeveer 20-25 minuten in de oven, totdat ze knapperig en goudbruin zijn. Draai halverwege nog een keer om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *