Recept: Tajine van kip en pruimen

We hebben al een heel stel tajine-recepten geprobeerd, maar dit recept is toch echt onze favoriet. Hij komt uit het boek 500 tajine gerechten van Valentina Harris. Deze heb ik voor mijn vriend gekocht voor Kerst en er staan super veel verschillende gerechten in (ook vegetarisch!). Als je een tajine hebt is dit voor minder dan een tientje echt één van de betere uitgaven!

Doordat wij graag nieuwe recepten uitproberen en experimenteren in de keuken gebeurt niet heel vaak dat een gerecht meerdere malen op tafel komt, maar deze passeert regelmatig de revue. Dit is niet een recept om doordeweeks even snel op tafel te zetten, je bent er namelijk zo anderhalf à twee uur bezig (alhoewel, een uur daarvan is gewoon wachten) en je kip moet ook nog eens drie uur marineren, maar als je even geduld hebt… dan heb je ook wat! Echt een fantastisch recept en helemaal niet moeilijk te maken. Hoeft niet, maar is wel heel lekker om te serveren met couscous! Ook slim als je eters hebt, dan kun je namelijk gewoon een beetje meer couscous maken.

Ingrediënten voor ~4-5 personen:

  • 10 kippendijen (het liefst met bot)
  • 450gr gedroogde pruimen
  • 250gr amandelen
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 6el kippenboullion (voor de zekerheid nog ietsje meer)
  • 5el olijfolie
  • 5el lichtbruine basterdsuiker
  • 5tl kaneel
  • 2tl gemberpoeder
  • 1/2tl kurkuma
  • mespuntje saffraandraadjes
  • handje koriander
  • handje peterselie
  • handje granaatappelpitjes
  • zout en peper
  1. Hak de uien, koriander en peterselie fijn. Pers de knoflooktenen.
  2. Meng de helft van de ui en de knoflook met de helft van de koriander en de peterselie. Voeg hier ook het citroensap, de kurkuma, de gember en de helft van de olijfolie en helft van het kaneel toe. Maak op smaak met peper en zout en wrijf de kippendijen hiermee in.
  3. Dek af en zet drie uur in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Verhit 1el olijfolie in een pan en bak de kippendijen rondom bruin. Zet ze apart.
  6. Doe de rest van de olijfolie en de resterende ui en knoflook in de tajine en meng even door elkaar, leg de kippendijen er bovenop.
  7. Strooi de saffraan over de kip en schenk de boullion erbij. Bestrooi met de resterende koriander en peterselie. Doe de deksel er op en bak ongeveer een uur in de oven.
  8. Doe de pruimen in een steelpannetje, zet ze onder water en voeg de overige kaneel en suiker toe. Breng aan de kook.
  9. Als het eenmaal kookt, zet je het vuur laag en laat je het een kwartiertje pruttelen. Roer af en toe een beetje door.
  10. Als de kip gaar is roer je de pruimen en de amandelen er doorheen. Bestrooi het gerecht met granaatappelpitjes en serveer met couscous.

 Check af en toe even of je tajine niet te droog wordt (dan brandt hij namelijk aan). Voeg in dat geval nog een beetje extra vocht toe. Als je geen extra kippenboullion hebt, kan water ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *