Vijf dingen die ik heb geleerd van samenwonen

Ik woon nu ongeveer anderhalf jaar samen met mijn vriend. Het is nog steeds één van de beste keuzes die ik wat mij betreft heb gemaakt, omdat ik super graag bij hem ben en het fantastisch is om elke nacht in zijn armen in slaap te vallen en samen wakker te worden. Ik heb een blog geschreven over dingen waar ik voordat ik ging samenwonen niet zo bij stil stond. Is dat dan allemaal slecht? Neehoor. Ik denk dat wanneer je in een relatie goed om kan gaan met deze punten, je juist een veel sterkere fundering hebt. Hier vijf dingen die ik me pas realiseerde nadat ik ging samenwonen.

Je hebt niet ècht een privé meer

Wanneer je nog in de date-fase bent, zie je elkaar natuurlijk alleen maar op z’n best. Leuke kleding aan, misschien een make-upje op, haar netjes… Omdat je samenwoont, ben je constant bij elkaar. Dat betekent dus dat je je niet even terug kunt trekken als je een keer met hoge koorts, bleek gezicht en Snoopy-pyjama al snotterend op de bank ligt. Keertje wat verkeerds gegeten? Kun je hoogstens je partner vriendelijk verzoeken even gebruik te maken van het (hopelijk heb je dat) andere toilet. Andersom geldt natuurlijk ook dat jij je partner ook van zijn of haar minder charmante kant zult zien.

Samenwonen is compromissen sluiten

De kans is groot dat je partner niet dezelfde stijl heeft als jij. Toch moet je samen de ruimte delen waarin je woont. Dat betekent dus ook dat jullie samen designkeuzes moeten maken. Gelukkig maar, vind ik, dat ik in mijn huidige relatie niet de enige ben die zich bekommert om de inrichting. Ik vind het fantastisch dat mijn vriend een duidelijke stijl, visie en mening heeft betreffende het interieur, maar dat betekent wel dat we soms compromissen moeten sluiten over bepaalde keuzes die we maken. Dit hoeft niet per sé een nadeel te zijn, maar is wel iets waar je niet zo mee bezig bent als je in je eentje bent.

Kiezen of delen

Wanneer je samen gaat wonen, gaan sommige dingen wat meer in elkaar overlopen. Het is dan ook heel belangrijk om de financiën goed doorgesproken te hebben. Vriendlief en ik hebben een gedeelde bankrekening waar we elke maand allebei een bedrag op storten. We hebben samen afgesproken welke dingen we wel en niet van die bankrekening betalen. Niet alleen boodschappen, maar ook dingen als cadeautjes voor familie of vrienden kunnen een punt van discussie zijn. Misschien leeft de één wel veel luxer of duurder dan de ander,of is de verhouding ergens anders zoek. Door goede afspraken te maken weet je waar jij en de ander aan toe zijn.

Rolpatronen

Door samen te wonen, kom je er pas echt achter hoe schoon of netjes iemand is en hoe iemand de rolverdeling in het huis voor zich ziet. Gelukkig zijn mijn vriend en ik allebei wel vrij netjes en hebben wij een goeie harmonie in de huishoudelijke taken en klusjes, zodat we hier eigenlijk nooit moeite mee hebben. Ik heb een eerdere relatie gehad met iemand die er bijvoorbeeld heel anders over dacht. Als de één bijvoorbeeld graag meteen na het eten de afwas doet en de ander de vieze vaat rustig een paar dagen in de gootsteen laat liggen, kan dit voor wrijving zorgen. Toch wel heel fijn als je ook in dit opzicht bij elkaar past.

Alles is leuker

Als je verliefd bent is het natuurlijk super leuk om samen dingen te doen en te ondernemen. Ik vind het echter ook superleuk als we gewoon allebei in dezelfde ruimte ons eigen ding aan het doen zijn. Ook bijvoorbeeld een serie kijken vind ik veel leuker met z’n tweetjes, ook al ben je allebei volledig opgeslokt door het verhaal. Ook koken vind ik een stuk leuker. Als ik alleen ben eet ik vaak iets simpels, of gewoon een broodje. Samen koken is altijd leuk, maar ook voor iemand anders koken is wat mij betreft veel leuker dan in je eentje. Het is trouwens ook super fijn om te bedenken dat je, hoe naar je dag ook was, je daarna altijd weer lekker ’s avonds met je partner samen bent. En als je dan een keer op date gaat, kom je gewoon samen weer thuis. Dat laatste vond ik een hele vreemde gewaarwording zo toen we net samenwoonden.

Wat heb jij geleerd van samenwonen? 

4 thoughts on “Vijf dingen die ik heb geleerd van samenwonen

  1. Klopt volledig, wat je zegt. Ik vind het vooral geweldig dat je je op den duur 110% op je gemak bij iemand kan voelen. 🙂 En wat dat afwassen en andere kleine dingetjes betreft: dat zorgt bij ons soms inderdaad voor wrevel, haha. Gelukkig valt het steeds gemakkelijk op te lossen.

    1. Mooi is dat hè? Zo fijn om gewoon helemaal lekker jezelf te kunnen zijn. Het is, denk ik, alleen maar goed dat je af en toe wel wat discussie hebt. Het kan maar beter bespreekbaar zijn (en gelukkig ook op te lossen) dan dat je het opkropt, ja toch?

  2. Snap het volkomen! Ik kom alleen net uit een relatie van 5 jaar waarvan we 4 jaar met elkaar hebben gewoond, en nee niet het samenwonen heeft ervoor gezorgd dat we uit elkaar zijn gegaan gelukkig 😉 maar ik miste inderdaad wel meer privé.

    1. Kan ik me voorstellen! Zeker na zo’n lange tijd waar je dan zo aan dingen went, valt het nu waarschijnlijk ineens heel erg op hoe anders het dan is! Toch ook wel lekker toch, gewoon lekker je eigen ding kunnen doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *