Vijf redenen waarom ik Sint Maarten in wil ruilen voor Halloween

Laat ik beginnen met het feit dat ik plechtig beloof dat ik op elf November klaar zal staan met een grote schaal met snoep. Toch vind ik het ergens best jammer dat we in Nederland Sint Maarten vieren, en geen Halloween. Als liefhebber van horror en alles wat griezelig en eng is, is Halloween met uitstek dé feestdag voor mij. Ik vind het fantastisch dat Halloween steeds meer terrein wint in Nederland en de evenementen de laatste tijd uit de grond schieten. Sterker nog, van mij mogen ze Sint Maarten eigenlijk gewoon wel vervangen voor Halloween, en wel om de volgende redenen…

1. Halloween is voor alle leeftijden

Sint Maarten is echt een feest voor kinderen. Er zijn geen bars die gratis drankjes uitdelen aan volwassenen met een lampion en er worden ook geen grote Sint Maarten parties gehouden. Met Halloween is er voor ieder wat wils. Je kunt meedoen met de kinder-traditie, horrorfans kunnen een sppokhuis bezoeken, homebodies kunnen lekker op de bank een enge film kijken en feestbeesten kunnen naar een halloweenfeest. Veel leuker wat mij betreft, zo kan iedereen iets uit deze feestdag halen!

2. Pompoenen, spinnen en zombies: Halloween versiering

Super leuk: Je huis versieren voor Halloween. Amerikanen maken er al jaren een sport van om het gaafst uitgedoste huis te hebben. Ook hier staat er een Jack-O-Lantern en andere versiering voor de deur. In Amerika liggen de winkels helemaal vol met Halloween-versiering  Lijkt me super leuk om te zien dat iedereen los gaat met spookhuizen in hun garage (ja echt, dan doen ze in Amerika), spinnenwebben voor het raam en lijken in de tuin. Bij Sint Maarten mag je al blij zijn als iemand z’n licht niet uit doet en achter de bank gaat liggen.

3. Sint Maarten liedjes zijn stom

Toen ik nog bij mijn moeder woonde was het altijd onwijs druk met kinderen die aan Sint Maarten deden. Dat is het eerste anderhalfuur leuk, maar na ongeveer zesendertig keer “de koeien hebben staarten” sta ik op het punt kinderen vooraf een extra snoepje aan te bieden als ze het zingen overslaan. Of de kinderen die zo enthousiast liedjes zingen dat er achter hen een hele rij vormt met andere kindjes die óók graag zeven minuten per huis hun keeltjes open willen zetten. Sorry, maar ik vind het eigenlijk helemaal niet zo leuk. Natuurlijk blijf ik lief lachen en geduldig afwachten tot ze klaar zijn, zodat daarna de volgende kandidaat de zoveelste uitvoering van hetzelfde liedje kan doen, maar van binnen doet het pijn (en bij sommige stemmetjes mijn oren ook). Bij Halloween roepen kinderen gewoon “trick or treat”, klaar. Kost je veel minder tijd en ik denk oprecht dat we dan ook minder juffrouw kikkerbillen zouden hebben.

4. Ik vind verkleden stiekem echt heel leuk

Behalve dat ik het leuk vind om de kostuums van de trick-or-treat-gaande kinderen te zien, vind ik het ook heel erg leuk om zelf te verkleden. Zo ging ik vorig jaar met special effect make-up als verminkte roodkapje naar Halloween in Keukenhof en ben ik het jaar daarvoor met zwart-witte schmink losgegaan. Fantastisch om te zien wat voor gave kostuums andere mensen bedenken. Helaas kan ik de foto van mezelf als Horror-tandenfee (inclusief roestige tang en zak met bloederige kiezen) niet meer vinden, maar ik denk dat dit voldoende illustreert hoe leuk ik het vind om mezelf als horror-personage uit te dossen.

5. Halloween wordt groots gevierd

Fright Nights in pretparken, spookhuizen in elke stad, feestjes in clubs en bars… Halloween wordt groots gevierd, terwijl Sint Maarten echt alleen draait om het rondlopen en zingen voor snoep. Ik grijp graag elke mogelijkheid aan om iets te vieren (ook dit jaar heb ik een Halloween movie night gehost, met horrorfilm en bijbehorende snacks en versiering) en vind het super om te zien dat er Halloweenfeestjes en costume parties worden gehouden. Heb jij wel eens een Sint Maarten feestje gezien? Ik bedoel maar.

Wat is jouw favoriete feestdag van de twee? Heb jij dit jaar Halloween gevierd?

Voor wie het zich afvroeg. De zwart-wit-makeup van 2015 en Roodkapje van 2016:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *