Vijf regels voor een goede relatie

Ik moest een beetje om mezelf lachen toen ik deze clickbait titel opschreef, maar hier zijn we dan. Ik ga jullie vandaag vijf ‘regels’ voor een goede relatie meegeven. Wat dit zijn, zijn tips om je relatie te laten groeien en aan het bloeien te houden. Wat het niet is, is een love-potion (geloof me, als ik het recept had zou ik ‘m echt delen) of tovertruc. Ik wil graag wat valkuilen aan het licht brengen waar relaties veel op stuklopen. Ik denk niet dat dit een zaligmakende oplossing voor alles is, maar wel dat je door het volgen van deze regels bewuster en beter in een relatie staat.

Zo. Clickbait aangevuld met disclaimer. Ben je er klaar voor?

Communicatie

Communicatie is een soort van inherent struikelblok van het mens zijn. Ik vind deze vooral erg leuk, omdat je dit namelijk overal terug ziet komen. Niet alleen in relaties, maar ook op de werkvloer en op persoonlijk vlak. Communicatie is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn tegenwoordig steeds meer hung up in onze smartphones en andere media, waardoor onze partner soms moet lijden. En nee, samen op de bank Netflix-en of samen in bed op de tablet een boek lezen telt niet. Het draait om de connectie en om een goed gesprek. Kleine dingen zoals “hoe was je dag” (en daarna dan ook wel oprecht en aandachtig luisteren natuurlijk) zijn heel waardevol voor een relatie. Neem af en toe de tijd om even met elkaar te praten. Over hoe je dag was, over die ene leuke serie, maar ook over de wat zwaardere onderwerpen in het leven. Zo kom je dichter bij elkaar en blijf je elkaar leren kennen.

Je best doen

Ook wanneer je al jaren samen bent kun je jezelf nog zo opdoffen voor een date als je aan het begin van je relatie deed. En, eh, mocht dat voor sommigen te snel gaan: ook wanneer je al jaren samen bent kun je nog op date. Het is belangrijk om de ander en je relatien iet als vanzelfsprekend te gaan zien. Laat de ander zien dat je hem/haar waardeert en nog steeds net zo leuk vond als in het begin. Alleen omdat jij en je partner nu samen zijn, betekent dit niet dat dit voor altijd zo zal blijven. Zeker niet als je ophoudt met je best doen zoals je dit in het begin deed. Relaties kosten net als planten constante tijd en moeite om ze gezond, mooi en blijvend te houden. (Je hebt er alleen een stuk minder water voor nodig en krijgt er net ietsje meer voor terug.)

Gezonde discussie

Deze heeft te maken met communicatie, maar dan op een iets andere manier. Soms vermijden we het aangaan van de discussie, ook al vinden we iets wel heel belangrijk. Dat heeft vaak tweee mogelijke onderliggende redenen: 1. We willen de goede vrede bewaren; of 2. We nemen genoegen met dingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Soms vinden we het het niet waard om ergens ‘ruzie over te maken’ of iets aan de kaak te stellen. Wanneer dit gebeurt stop je je gevoelens weg en zorg je dat ze, net als een wond, van binnen gaan zweren. Vaak komen deze gevoelens er dan later, met veel meer emotie, alsnog uit. Ik denk ook dat wanneer je in een relatie niet open staat om dingen te bespreken, je jezelf te kort doet. Juist door (op een redelijke manier!) met elkaar te praten (en dus zonder ruzie of schreeuwen), kun je elkaar beter leren kennen, weten waar elkaar’s grenzen liggen en aan de toekomst bouwen. Want niemand is namelijk 100% perfect en geen twee mensen passen 100% perfect bij elkaar. Van die stellen die er trots op zijn dat ze nooit ruzie hebben zijn wat mij betreft of aan het liegen of dingen aan het wegstoppen. Zo geldt ook: Mis je iets in je relatie? Laat je horen. Je partner kan (waarschijnlijk) niet je gedachten lezen.

Niet vergelijken

Vergelijk je relatie nooit met die van iemand anders. Je weet nooit wat er bij andere mensen achter gesloten deuren omgaat en ook koppels die (in het openbaar) voor elkaar gemaakt lijken te zijn, kunnen zonder dat jij het weet de grootste problemen hebben. Daarbij heeft iedere relatie een eigen dynamiek en heeft ieder mens zijn eigen manier van doen (en laten). Je kunt iets wat zo complex is niet met elkaar vergelijken. Het is een beetje als appels en peren. Het is allebei fruit, maar daar houdt het ook wel een beetje op.

In het verlengde hiervan is het ook altijd verstandig om advies met een korreltje zout te nemen. Dit komt namelijk altijd van iemand buiten de relatie die dingen beoordeelt op wat zij hebben gezien en gehoord… en dat is nooit alles. Anderen zien alleen de delen van een relatie die het stel zelf (besluit om te) laten zien.

De andere kant zien

Vooral wanneer je in Thailand denkt een leuk meisje aan de bar te zien zitten…

ba dum tss

Geintje.

Omdat iedereen anders is, is het belangrijk om te onthouden dat jouw partner misschien niet hetzelfde referentiekader heeft als jij. Plaats dingen dan ook in een context en bekijk het ook eens van zijn of haar kant. Probeer daarbij voor jezelf heel duidelijk te houden dat je partner niet altijd dezelfde persoon was die hij of zij nu is en dat zijn/haar achtergrond best eens mee kan spelen in hoe iemand ergens op reageert. Of dit nu jaloezie door een overspelige ex of angst voor een nieuwe ervaring is die voor jou heel vanzelfsprekend is… probeer je in je partner in te leven en dingen van zowel jouw kant als zijn of haar kant te zien.

 

Er zijn nog veel meer tips voor een gezonde relatie, maar ik laat het voor vandaag hier even bij. Hebben jullie nog een goede tip? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *