Vijf tips voor een geslaagde barbecue

Afgelopen zondag hebben wij een barbecue georganiseerd voor mijn vader’s kant van de familie. Het was (gelukkig) hartstikke lekker weer en we hebben ons ontzettend vermaakt. Uiteraard hebben we ons weer heerlijk uitgesloofd door de gehele zaterdag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te koken en te bakken. Vriendlief heeft sausjes gemaakt, vlees gemarineerd (en uiteindelijk als echte grillmaster natuurlijk ook ge-BBQ’t!) en ik maakte een taart, ijs, kruidenboter, drinken en salades. Uiteindelijk hadden we echt veel te veel, maar hé; Beter te veel dan te weinig.

Barbecueën is heel erg geschikt voor grotere groepen mensen. Zet een tafel neer waar mensen zelf hun bordjes op kunnen scheppen en kleed het geheel eventueel nog een beetje gezellig aan. Bijvoorbeeld met bloemen, zoals ik heb gedaan.

Mocht je door het zien van de foto’s nou ook zin krijgen om een barbecue te organiseren, heb ik hier wat gouden tips voor een super geslaagde barbecue!

Bereid zo veel mogelijk van tevoren voor

Het scheelt heel veel stress als je zorgt dat je zo veel mogelijk de dag van tevoren al klaarmaakt. Dat kan natuurlijk niet bij alles (geloof me, je wil je komkommer ècht pas op het laatste moment snijden), maar vaak kun je desserts, aardappel-/eiersalade, drankjes e.d. al heel goed van tevoren klaarmaken. Ook sommige groenten, zoals paprika, kun je prima van tevoren alvast snijden. Sterker nog, vlees is alleen maar nog lekkerder als het lekker lang marineert!

Zorg voor wegwerpservies

Met tien gasten, kwamen wij uit op twintig bordjes. Nu hebben wij niet eens twintig borden, maar ook al hadden we dat wel, had ik toch liever voor wegwerpservies gekozen. Allereerst kan er zo niks stukgaan, maar belangrijker nog; je hoeft niet alles af te wassen. Zeker als je geen vaatwasser hebt wordt het afwassen van meer dan twintig bordjes en allerhande bestek een hels karwij. Er bestaat ook wegwerpservies (o.a. te koop bij de Jumbo) van composteerbaar bio-plastic. Helemaal super, want dan hoef je je ook niet druk te maken om je plasticgebruik!

Zet je drankjes koud

Ik ga er even van uit dat je je barbecue niet in de sneeuw gaat houden (zo wel ontvang ik graag de foto’s), dus wordt al het drinken wat je buiten de koelkast bewaart langzaamaan lauw/warm. Nu kan dat niet bij alles even veel kwaad, maar een koud drankje is zeker met warm weer wel heel erg lekker en niemand wordt blij van een lauwwarm biertje. Zet een emmer of een teil neer en gooi daar ijsblokjes in. Mensen kunnen dan makkelijk hun eigen drankje pakken, het ziet er hartstikke gezellig uit en je drinken blijft meteen lekker koud!

Vergeet je bijgerechten niet

Staar je vooral niet blind op het vlees! Ook qua kostenplaatje kan het slim zijn om ook om bijgerechten te denken. Je kunt bijvoorbeeld salades maken, (stok)brood serveren en een schaal met rauwkost maken. Ook heel erg lekker met sausjes en het wisselt lekker af met vlees. Je kunt natuurlijk ook groenten op de barbecue doen, of een aardappel of maïskolf poffen!

Zorg voor sfeer

Een leuk tafelkleed geeft meteen een hele andere sfeer aan de tafel. Het tafelkleed dat ik heb gebruikt heb ik voor minder dan een euro bij de Action gevonden. Ik heb lege bierflesjes gebruikt als vaasjes en daar gezellige bloemetjes in gezet. Als je een (draadloze) speaker hebt, kun je ook gezellig een muziekje op de achtergrond aanzetten. Mocht je tot laat doorgaan met feesten, kun je ook leuke lampionnetjes, fakkels of een lichtslinger ophangen.

Krijg jij bij het zien van de foto’s ook zo’n zin in BBQ?

P.S. Ik heb lekker geëxperimenteerd met een aantal receptjes, dus deze zul je binnenkort ook voorbij zien komen! (o.a. de beste eiersalade ooit en superromig ijs zonder ijsmachine… yum!)

4 thoughts on “Vijf tips voor een geslaagde barbecue

  1. Ziet er leuk uit allemaal! Ik zit helaas opgescheept met een balkon, dus een BBQ zit er niet zo gauw in. Hopelijk wel binnenkort bij mijn schoonmoeder 😀
    Ik ben trouwens wel benieuwd naar je recept voor het ijs zonder ijsmachine!

    1. Dat is jammer! Hopelijk dat je schoonmoeder binnenkort haar BBQ voor jullie openstelt dan 😉 – Het ijs was ook echt super lekker! Ik ga hem binnenkort online zetten!

Geef een reactie