Zeven tips om duurzamer te leven

Ik ben van mening dat als we gebruik maken van deze wereld, we ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om dit op een duurzame manier te doen. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties waarin je dat kunt doen, maar met kleine veranderingen kun je al een verschil maken…. en alle beetjes helpen. Hier zeven dingen die ik doe om mijn bijdrage te leveren. Hopelijk zitten er tips tussen die jullie ook kunnen gebruiken!

Vegetarisch eten

Ondanks dat ik heel veel van dieren hou, ben ik toch ook wel heel erg een vleesliefhebber. De vegetarische levensstijl zit er voor mij dan ook niet in. Wel koken mijn vriend en ik elke week allebei een vegetarische maaltijd en eten we dus twee keer per week vega. Een mens heeft ècht niet elke dag vlees nodig en ik hoorde een tijdje terug op de radio dat als we met z’n allen één dag per week vegetarisch zouden eten, het net zo veel impact zou hebben op de CO2-uitstoot als een miljoen minder auto’s op de weg! Tegenwoordig zijn er al heel veel (hele lekkere) vegetarische alternatieven voor vlees, maar ook zonder vleesvervangers kun je heerlijke recepten in elkaar draaien.

Plastic tasjes

Of ik nou boodschappen doe of ga winkelen, ik neem altijd een tas mee van thuis. Ik heb hiervoor meerdere handige opvouwbare tasjes en voor de boodschappen mijn favoriet; de tompoucentas van de Hema. Wanneer we toch onverhoopt een plastic tasje moeten halen, bewaren we die altijd voor toekomstig gebruik en wordt deze pas weggegooid op het moment dat deze niet meer te gebruiken is, bijvoorbeeld wanneer er een scheur in zit. Zo bespaar je al heel gemakkelijk een hele boel onnodig plastic!

Bij ons thuis wordt twee keer per week boodschappen gedaan. Woensdag door mij, vrijdag door mijn vriend. Bij beide tripjes slaan we altijd toch minstens twee soorten fruit in. In de supermarkt hebben ze zo’n rol waar je oneindig plastic zakjes af kunt trekken. Niet gek, want het is natuurlijk ook niet heel handig om met zes losse peren in je boodschappentas te gaan lopen. Die zakjes lenen zich alleen niet heel erg om hergebruikt te worden. Sinds kort neem ik om deze reden zelf een klein tasje mee om mijn fruit in te doen. Scheelt toch weer een aantal plastic zakjes per week en je fruit of groente wordt gewoon zonder problemen gescand bij de kassa.

Bees wrap

Op de blog van Iris (www.ikbenirisniet.nl) kwam ik de Bees Wrap tegen. Dit zijn bijenwasdoeken die je kunt wassen en hergebruiken, zodat je niet steeds plastic-/aluminiumfolie hoeft te gebruiken. Superhandig! Ik heb een sandwich wrap en drie verschillende maten ‘gewone’ wraps aangeschaft en gebruik ze regelmatig. Je kunt er alles behalve vlees in verpakken en je eten blijft ook nog eens vers. Even met koud water wassen en afdrogen en je Bees Wrap is weer klaar voor gebruik.

Zonnepanelen

Voor dit punt gaan de credits volledig naar mijn vriend, aangezien ik bij hem ben ingetrokken toen de zonnepanelen er al op lagen. Op initiatief van de gemeente wordt het aanleggen van zonnepanelen ook nog eens gesubsidieerd. Alhoewel je het voor het geld niet hoeft te doen en het nog wel een tijdje kan duren voordat je zo’n investering er echt uit haalt, kun je in elk geval jezelf een schouderklopje geven voor het maken van een extra stap binnen duurzaam leven. We hebben er een handige app bij, waarmee je precies kunt bijhouden wat de zonnepanelen op welke dag opleveren. Zeker in de zomermaanden kan de hoeveelheid zonne-energie die er wordt opgeleverd echt wel behoorlijk oplopen.

Afval scheiden

Gelukkig wonen wij in een wijk waar standaard het papier, plastic en overig afval gescheiden wordt opgehaald. Wij hebben dan ook braaf verschillende bakken voor de verschillende soorten afval. Bijkomstigheid is dat je meteen te zien krijgt hoeveel van je afval plastic is, en dat kan best wel confronterend zijn!

Vlees en het beter leven keurmerk

Omdat ik als ik dan toch vlees eet wel graag mijn steentje wil bijdragen, kies ik altijd bewust voor de voedingsmiddelen waar een zo hoog mogelijk beter leven keurmerk op zit. Je zult mij dan ook nooit met kiloknallers kip zien lopen en ik koop altijd biologische eieren. Meer informatie over wat de keurmerken voor verschillende dieren betekenen kun je vinden op beterleven.nl.

Weggooien

Er wordt nog steeds ontzettend veel voedsel weggegooid waar niets aan mankeert en dat is hartstikke zonde. Als we na het avondeten eten over hebben, vriezen we de restjes altijd in. Dat kan dan of later als nieuwe avondmaaltijd worden opgewarmd, of mijn vriend neemt het mee als lunch naar zijn werk. Zo verspil je zo min mogelijk, heb je een heerlijke warme lunch en scheelt het ook nog eens in de kosten die je anders in de kantine zou maken.

Daarbij zijn niet alle producten zo bederfelijk als dat de houdbaarheidsdatum doet geloven. Veel voedingsmiddelen kun je na verstrijken van de THT-datum nog gewoon gebruiken (mits het er goed uit ziet, goed ruikt en juist is opgeslagen). Als we soms ingrediënten halen die niet helemaal op gaan, proberen we die in een ander gerecht te verwerken. Zo wordt er bij ons zelden iets weggegooid.

Hoe duurzaam leef jij? Hebben jullie nog goeie tips om duurzamer te leven? Laat het weten in de comments, ik ben benieuwd!

4 thoughts on “Zeven tips om duurzamer te leven

  1. Goed en duurzaam bezig! Ik doe vooral mijn best maar ik ben ook wel een beetje lui en het moet allemaal niet teveel moeite gaan kosten. Maar ik eet ook wel één keer per week geen vlees en tegenwoordig koop ik minder vleeswaren voor op brood. Ik neem trouwens wel de plastic tasjes mee als ik er groente en fruit in doe maar die gebruik ik weer dus daarover voel ik me niet zo schuldig :’)
    Afval scheiden doe ik trouwens ook netjes ^^

    1. Hergebruiken scheelt al heel veel! Wij gebruiken ook plastic tasjes totdat ze stuk gaan. Ik vind dat je best heel goed bezig bent! De kleine dingetjes maken ook al een heel groot verschil 🙂

  2. Wat een fijne tips! Ik probeer inderdaad ook minder vlees te eten, maar mijn vriend heeft hier soms nog moeite mee ☺️ alleen toen ik hem laatst vertelde hoeveel uitlaatgassen je daardoor niet uitstoot, leek hij wel onder de indruk. Plastic tasjes gebruik ik ook al niet meer, ik heb altijd mijn eigen tassen bij me. Zo’n Bees Wrap ziet er handig uit, die ga ik onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *