Zeven tips om duurzamer te leven deel II

Op 14 december 1981 vond de allereerste Earth Overshoot Day plaats. Earth Overshoot Day is de dag van het jaar waarop we over de gehele wereld meer grond- en voedingsstoffen verbruiken dan de aarde in één jaar kan produceren en verwerken. Vanaf 10 september 2005 heeft deze dag elk jaar weer plaatsgevonden. Dit jaar was het dus 1 augustus, en het wordt elk jaar vroeger. Nu schreef ik eerder al een blogpost met zeven tips om duurzamer te leven, maar heb ik besloten om er in het kader van “het is nu echt genoeg” (was het natuurlijk eigenlijk al heel lang) een serie van te maken. Net als de Netflix-tips. Dus… vandaag komen tip acht tot en met veertien online!

Foto: Elizabethlies @ Unsplash.com

 

Kun je nagaan dat ik nu dus al veertien tips heb gedeeld om stappen te zetten naar een duurzamere samenleving en betere toekomst én er nog meer gaan volgen. Dus… nee, je hoeft niet alles om te gooien en volledig groen, maar je kunt ook met kleinere dingetjes beginnen (of het daarbij houden). Elk steentje dat wordt bijgedragen helpt namelijk! Dus lees mee, misschien breng ik je op ideeën!

Nee/nee sticker

Ik ben een Bonus-shopper. Ik maak er graag een spelletje van om achteraf even te kijken welk percentage van mijn boodschappen bonus-korting was. Dat betekent dat ik natuurlijk verzot ben op de nieuwe Albert Heijn-reclamefolder. Ik ken ook mensen die graag alle foldertjes afgaan, struinend naar leuke aanbiedingen. Je hebt tegenwoordig echter sites én apps voor reclamefolders. Zo hoef je geen wikkels met plastic meer weg te gooien en slinkt de papierstapel direct. Plus; Hoe minder vraag er naar folders is, hoe minder er geprint hoeft te worden… beter dus. En hoe erg is het dan om via de computer, tablet of telefoon de folders te bekijken? Eerder misschien nog wel een stuk handiger! Je kunt vaak bij de gemeente terecht voor nee/nee stickers, maar ze ook gewoon thuis laten bezorgen via een webwinkel.

Batterijen inleveren

Heel af en toe schrik ik er nog wel eens van dat mensen batterijen gewoon in de prullenbak gooien. Geen idee waar je ze inlevert? Je kunt ze overal waar je ze kunt kopen ook weggooien. Mochten de inleverpunten je nog nooit zijn opgevallen, er zijn zoekmachines voor inleverpunten online te vinden. Sterker nog, als je er (minimaal) tien in een zakje doet en ze inlevert met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres er bij, kun je mooie prijzen winnen. Nu hoop ik dat je denkt: “Zakje? Dat is toch zonde?” Jaaa! Maar je kunt wel zakjes van polyethyleen gebruiken (gewoon bij de Action te koop). Die kun je namelijk goed recyclen!

Eco wassen

Als ik een was draai, is het meestal een “standaard was” – Geen heftige vlekken die er lastig uit gaan. In zo’n geval is het prima om een eco-wasje te draaien. Geen huisstofmijtallergie? Dan kan het ook prima op 40 graden. Niet overtuigd? Eco-stand wast inderdaad op lagere temperatuur, maar laat wel het wasmiddel langer inwerken. In principe werkt het zo dus echt net zo goed als de gewone stand. Je kunt ook nog een stapje verder doen en een eco-wasmachine aanschaffen.

Kleding doneren

Heb je kleding die je niet meer past of weg wilt doen? Doneer het dan in plaats van het weg te gooien. Je kunt het in een inzamelbak voor een stichting gooien, je kunt het naar een tweedehandswinkel brengen, bij de voedselbank inleveren of er andere minder bedeelde mensen (in het binnen- of buitenland) blij mee maken. Behalve dat dit natuurlijk al een veel beter doel is dan de prullenbak, vermindert dit ook nog eens de afvalstromen en zorgt het er voor dat de vraag naar nieuwe kleding minder is, ofwel er minder hoeft te worden geproduceerd. Driedubbel een goed plan dus!

Verwarming

Wat een fantastische tip met dit weer: Zet je verwarming uit. Nu niet zo lastig, maar ook in de winter een stuk gemakkelijker dan je zou denken. Je lichaam reageert namelijk niet op temperatuur, maar op temperatuurverschil. Daarom vinden mensen stralingswarmte zo fijn. (Tenminste, ik zit in de winter altijd liever voor een gloeiende openhaard dan in een warme kamer) – Als je de verwarming een paar graden lager zet, wen je hier vrij snel aan. Als ik thuis de verwarming op 18 had staan (af en toe wel een beetje te koud, maar elke graad helpt al) en bij andere mensen thuis kwam waar de verwarming op 21 stond, kon het soms helemaal niet warmer voelen dat wanneer ik thuis was. Het is trouwens ook een stuk beter om te zorgen voor een tochtvrij huis dan de verwarming hoger te zetten.

LED lampen

Gloeilampen, spaarlampen en halogeenverlichting maken plaats voor steeds meer LED-verlichting. LED-lampen zijn zowel met koud, blauw-wittig licht als met warm, oranje licht te verkrijgen. De kwaliteit is eigenlijk zo goed als te vergelijken met de voorgangers; Ze zijn alleen wel een heel stuk zuiniger. Smartphones worden tegenwoordig ook steeds vaker ontwikkeld met nog nieuwere typen ‘OLED’ schermen. Deze zijn onder andere éxtra energiezuinig, extra dun en worden minder warm. Hopelijk wordt OLED verlichting steeds toegankelijker voor de markt en kunnen we dit type straks ook in onze nachtlampen kwijt!

Douchen

Ik kon vroeger zo een half uur onder de douche staan. Gewoon even lekker zoned-out nergens over na denken. Als je je dan bedenkt dat elke minuut (niet-waterbesparend) douchen ongeveer 8,7 liter water verbruikt, gaat dat dan toch ineens wel heel erg snel. Een gemiddeld bad kost zelfs 114 liter water! Je hebt zandlopertjes (met nopjes voor easy douche-bevestiging) om te timen hoe lang je onder de douche staat en ik douche zelf of gewoon zo snel mogelijk, of gebruik mijn douchespeaker en geef mezelf een limiet. Als dan mijn muziek over is weet ik dat het echt tijd is dat ik onder de douche vandaan ga.

Opladers en andere stekkers

Het heeft gewoon helemaal geen nut om overbodige apparaten aan het elektriciteitsnet geschakeld te houden wanneer je ze niet nodig hebt of niet gebruikt. Elke adapter of stroomaansluiting verbruikt stroom, ook al staat het apparaat uit. Dat is op zich niet veel, maar met meerdere apparaten kan dit op jaarbasis best een verschil zijn. Het is zelfs nog beter om bijvoorbeeld opladers niet in een stopcontact te laten zitten, omdat je zo de kans verkleint dat er brand ontstaat. Trouwens, je houdt er ook nog eens geld aan over op je energierekening!

Zo, voorlopig weer even genoeg gepreekt! Ik hoop dat er inspiratie uit te halen valt en dat ik heb laten zien hoe makkelijk het is om met kleine veranderingen grote dingen teweeg te brengen. Heb je nog tips voor mij om extra duurzaam te leven? Laat het zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *